Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Astra-vaccin kan godkännas 29 januari

Publicerad: 12 januari 2021, 09:39

Två vaccin har hittills blivit godkända av EMA och börjat användas i medlemsländerna.

Foto: Grindi

Vi har vaccinen och de kommer, lovar EU-kommissionen när debatten går het om vad som blivit rätt eller fel i coronakampen.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinEMA

Nästa vaccin kan få godkänt den 29 januari.

Astra Zeneca har nu lämnat in en formell ansökan om att få sitt covid-19-vaccin godkänt, uppger EU:s läkemedelsmyndighet EMA i ett uttalande.

Myndigheten kommer att använda sig av en snabbprocedur för att behandla ansökan. Ett beslut om godkännande kan ges den 29 januari.

Sandra Gallina, generaldirektör för EU-kommissionens hälsodirektorat, DG Sante, meddelar samtidigt att ännu ett preliminärt vaccininköpskontrakt kan bli klart redan den här veckan.

– Vi tänker dra i gång ett anbudsförfarande för Valneva den här veckan, berättar Gallina inför EU-parlamentets hälso- och miljöutskott.

Samtidigt försvarar hon EU-insatsen mot anklagelser om att processen varit otillräckligt och långsam.

– Vi köpte så mycket som fanns tillgängligt. Låt oss vara konstruktiva: vi har vaccinen och de är på väg, säger Gallina.

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning hittills skrivit kontrakt med sju olika vaccinleverantörer. Av dem har två vaccin – från Biontech/Pfizer och Moderna – blivit godkända av EMA och börjat användas i medlemsländerna.

Wiktor Nummelin/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinEMA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev