Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Astra Zeneca har börjat tillverka sitt vaccin

Publicerad: 2 december 2020, 07:39

Foto: Astra Zeneca

Trots att vaccinet ännu inte är godkänt har tillverkningen redan dragit i gång i stor skala, uppger Ekot. I Storbritannien ska Pfizers vaccin finnas tillgängligt redan nästa vecka.


Ämnen i artikeln:

VaccinDet nya coronavirusetAstra ZenecaPfizerCovidvaccin

– Vi har redan påbörjat produktionen av det här vaccinet och med det sagt så står vi då beredda att börja leverera vaccinet i hundratals miljoner doser redan i januari förutsatt ett godkännande, säger Astra Zenecas presschef Christina Malmberg Hägerstrand till Ekot, Sveriges Radio.

Flera olika vaccinkandidater väntar nu på prövning av den europeiska läkemedelsmyndigheten och enligt uppgifter till Ekot tros det första godkännandet komma runt jul. Landets regioner skulle då kunna börja vaccinera efter jul- och nyårshelgerna.

I Storbritannien har landets läkemedelsmyndighet, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, nu godkänt det covidvaccin som tillverkas av Pfizer. Det kommer att finnas tillgängligt från och med nästa vecka, uppger Dagens Nyheter som citerar nyhetsbyrån Reuters. Storbritannien blir därmed första i land i västvärlden att godkänna ett covidvaccin för användning.

Sedan tidigare har Ryssland godkänt vaccinet Sputnik V, vilket gjordes innan effektdata fanns från fas 3-studier.

Artikeln är uppdaterad med information om det ryska vaccinet.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev