Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Astra Zeneca justerar ned vaccinets effektivitet

Publicerad: 25 mars 2021, 12:20

Svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin är inte riktigt så effektivt mot mildare covid-fall som man tidigare angett, visar nya amerikanska data från bolaget.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinAstra ZenecaI korthet

Företaget reviderar ned resultatet kring läkemedelsbolagets covid-19-vaccin, och uppger att effektiviteten är 76 procent när det gäller att motverka covid-19 med symptom av alla slag, jämfört med 79 som man tidigare angett.

Enligt bolaget ger vaccinet samtidigt ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård.

Justeringen av siffrorna kommer efter att en amerikansk oberoende expertpanel vid Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid) i USA uttryckt oro att Astra Zeneca brustit i att inkludera uppdaterad data i de siffrorna man till en början släppte.

Astra Zenecas vaccin mot covid-19, som sedan en tid används i bland annat EU och Storbritannien, är ännu inte godkänt för användning i USA.

Vaccinet har omgärdats av stora problem att få upp produktionen till utlovade leveransvolymer och är i flera europeiska länder stoppat för att utreda vaccinets koppling till förekomsten av en sällsynt typ av blodpropp hos personer som fått vaccinet.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev