Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Astra Zenecas covidvaccin ska också ges till äldre

Publicerad: 4 mars 2021, 13:10

Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

UPPDATERAD Vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca ska ges även till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19FolkhälsomyndighetenAstra Zeneca

– Vi ser i våra beräkningar att det viktigaste är att skydda de allra sköraste, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Tidigare har tillräcklig kunskap om skyddseffekt för äldre saknats och vaccinet från Astra Zeneca har därför endast getts till vuxna som är yngre än 65 år. Men nya studier från Storbritannien har fått Folkhälsomyndigheten att svänga i frågan och Astravaccinet ska nu ges till alla över 18 år.

– Skyddseffekterna av Astra Zenecas vaccin är helt i nivå med övriga godkända vaccin, säger Sara Byfors.

Om den nya rekommendationen påverkar vaccinationstakten av olika grupper kan inte Folkhälsomyndigheten svara på.

– Vi har hela tiden sagt att det vaccin som kommer ut i regionerna ska användas, säger Sara Byfors.

Nya regler

Parallellt med det nya vaccinbeskedet meddelar Folkhälsomyndigheten också att man nu formellt fattat beslut om att begränsa det maximala antalet besökare i varuhus, butiker och gym. Varje person ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av lokalen och det får aldrig närvara mer än 500 personer vid ett och samma tillfälle, enligt den nya regeln. Åtgärderna träder ikraft 6 mars för att sträcka sig till 11 april.

Folkhälsomyndigheten påminner också om det tidigare beslutet om att restauranger i varuhus endast får ta emot en person per sällskap.

– Det här handlar om att vi vill minska risken för trängsel, säger Sara Byfors.

Tredje våg

Generellt är coronaläget dystert i landet, där flera regioner beskriver sig vara i en tredje våg.

– Vi ser en ökning nu de senaste veckorna, säger hon och berättar att ökningen syns i alla åldersgrupper under 70 år, men nästan ingen i gruppen över 80 år, säger Sara Byfors.

Den ökade smittspridningen gör också avtryck i sjukvården där iva-avdelningarna är ansträngda, enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Den nationella ökningen av covid-19-patienter fortsätter, säger han.

Erik Nilsson/TT
Boel Holm/TT

Läs all Dagens Medicins bevakning om covidvacciner här.

Covid-19 i siffror

Ytterligare 13 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

 

Därmed har nu 12 977 smittade personer avlidit i landet.

Sammanlagt har 680 130 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

 

Hittills har 853 209 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten. Det motsvarar 6,9 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa har 285 178 personer fått två doser, vilket motsvarar 3,5 procent av befolkningen.

 

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

 

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev