Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Astra Zenecas vaccin godkänns i EU

Publicerad: 29 januari 2021, 15:19

EMA godkänner Astras vaccin även för äldre.

Foto: Getty Images

Astra Zenecas covid-19-vaccin har nu godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet EMA för alla över 18 år.


Ämnen i artikeln:

Astra ZenecaEMAVaccinCovidvaccinCovid-19

Samtidigt har bolagets vaccinkontrakt med EU delvis offentliggjorts.

Beskedet om godkännande kom strax efter klockan 16 på fredagseftermiddagen.

Därmed har läkemedelsmyndigheten EMA nu godkänt tre vaccin mot covid-19: från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca.

Enligt ett pressmeddelande från EMA ska vaccinet ges med två standarddoser och då räknar myndigheten med att vaccinets skyddseffekt är cirka 60 procent. De flesta som ingått i studierna är mellan 18 och 55 år. Hur väl vaccinet skyddar personer över 55 går därför inte att säga än. Med tanke på att immunsvar syns även hos äldre, utgår EMA från att det ska fungera även i den gruppen. Resultat från fler studier är på väg. Det råder dock inga tveksamheter om säkerheten för äldre, enligt EMA.

När Astra Zeneca först presenterade effektdata för sitt vaccin så lyfte bolaget upp att personer som råkade ha fått en halv standarddos som startdos tycktes ha ett bättre skydd, på 90 procent. Men denna doseringsregim är inte aktuell att använda enligt pressmeddelandet från EMA.

”Med det här tredje positiva omdömet har vi ytterligare utökat arsenalen av vaccin som är tillgängliga för EU och EES-länder för att bekämpa pandemin och skydda deras medborgare”, säger EMA-chefen Emer Cooke i ett uttalande.

Beskedet kommer sedan mycket av fredagen ägnats åt fortsatt diskussion om vilket leveranskontrakt Astra Zeneca egentligen har med EU-kommissionen.

”Jag kräver transparens, och säkerhet i planeringen, av Astra Zeneca”, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen i tysk radio på fredagsmorgonen.

Några timmar senare offentliggjordes kontraktet, om än med tunga delar överstrukna, av företagshemliga skäl.

I kontraktet gör EU upp om att beställa 300 miljoner vaccindoser med en option på ytterligare 100 miljoner. Priset per dos är emellertid överstruket.

När det gäller tillverkning och leverans heter det bland annat att Astra Zeneca ”skall göra sina bästa rimliga ansträngningar (best reasonable efforts)”. Exakt hur mycket som ska levereras när under 2020 och första kvartalet 2021 är dock överstruket.

Tillverkningen ska ske ”på tillverkningsplatser inom EU (vilket i det här fallet och endast här också inkluderar Storbritannien och Nordirland) och kan även tillverka vaccinet i faciliteter utanför EU, om lämpligt, för att påskynda tillförseln av vaccin i Europa”.

En hel del av EU-kommissionens irritation mot Astra Zeneca har rått kring ett uttalande från bolagets vd Pascal Soriot om att brittiska leveranser går före eftersom Storbritannien skrev sitt kontrakt först och att leveranser från de brittiska fabrikerna bara kan ske ”i ett senare läge”.

I det kontrakt som nu offentliggörs är det emellertid klart uttryckt exakt var produktionen ska ske för EU-kontraktet – och där ingår två brittiska fabriker.

EU-kommissionen poängterar också att Astra Zeneca i EU-kontraktet fastslår att det inte finns några andra åtaganden eller kontrakt som hindrar bolaget från att genomföra vad man lovar.

I Storbritannien säger samtidigt regeringen blankt nej till att offentliggöra sitt kontrakt med Astra Zeneca, med hänvisning till ”nationell säkerhet”.

”Där det är lämpligt för allmänheten att bli informerad så gör vid det, men om det riskerar nationell säkerhet av någon anledning så gör vi det självklart inte”, säger fängelseminister Lucy Frazer till radiokanalen LBC.

För att ytterligare sätta press på läkemedelsbolagen har EU-kommissionen utlyst ett webbmöte till på söndag då Ursula von der Leyen ska möta cheferna för alla de bolag som EU skrivit kontrakt med, däribland Pascal Soriot från Astra Zeneca.

Kommissionen har under fredagen också lagt fram ett formellt förslag om förhandsgranskning av vaccinexport från EU.

Egentligen skulle Astra Zeneca ha levererat 80 miljoner vaccindoser till EU-länderna fram till och med mars, uppger nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till EU-källor.

Men förra veckan meddelade läkemedelsbolaget oväntat att det på grund av produktionsproblem bara kommer att mäkta med 31 miljoner doser under första kvartalet. Astra Zeneca ska nu ha erbjudit sig att leverera ytterligare åtta miljoner doser ‒ totalt 39 miljoner ‒ vilket EU bedömt som otillräckligt.

Exakt hur många vaccindoser som avtalet gäller är inte känt. Medieuppgifter varierar mellan 80 och 120 miljoner doser. Till Reuters säger en EU-källa att det ”beror på hur man läser kontraktet”.

Läs också:

Folkhälsomyndighetens vaccinchef: Svårt att skynda på vaccinleveranser
Missuppfattning kan ligga bakom vaccinrykten

Vissa frågetecken rätas ut om Astra Zenecas vaccin 

Astra Zeneca vill ändra upplägg i fortsatta vaccinstudier 

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev