Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Astra Zenecas vaccin klarade granskningen

Publicerad: 18 mars 2021, 16:11

Emer Cooke

Foto: EMA

Astra Zenecas virusvaccin får klartecken från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Men pausen i Sverige kommer att fortsätta gälla.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19LäkemedelsverketAstra Zeneca

En rad länder har de senaste dagarna avbrutit distributionen av vaccinet.

Det tillfälliga stoppet i Sverige beror enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten i huvudsak på rapporter om att vaccinerade har fått blödningar, orsakade av brist på blodplättar (ett tillstånd kallat trombocytopeni).

EMA hade tagit på sig att undersöka om de rapporterade hälsoproblemen med vaccinet för att avgöra om det rör sig om verkliga biverkningar eller rena tillfälligheter.

Svaret från huvudkontoret i Amsterdam på torsdagseftermiddagen var entydigt.

– Vaccinet är säkert och effektivt, säger Emer Cooke, EMA:s verkställande direktör, på en digital pressträff.

Enligt EMA:s granskning som gjorts av dess expertkommitté för farmakovigilans, PRAC, överväger nyttan med vaccinet dess biverkningar. Granskningen visar ingen ökad risk för blodproppar totalt sett bland dem som fått vaccinet, snarare tvärtom. 

Experterna utesluter dock inte att det kan finnas ett samband till mycket sällsynta fall av blodproppar kopplade till trombocytopeni med eller utan blödning, som nästan uteslutande drabbat kvinnor under 55 år. Dessa samband kommer att fortsätta studeras. 

Samtidigt kommer den officiella produktinformationen, inklusive bipacksedeln, uppdateras om de potentiella riskerna. Läkare uppmanas vara vaksamma på möjliga tromboemboliska händelser hos vaccinerade.  

Inga problem med kvaliteten eller med enskilda partier av vaccinet har hittats, enligt EMA som understryker att det är viktigt att fortsätta hålla koll på alla möjliga biverkningar av vaccinet. 

På en presskonferens i Sverige meddelande Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att man behöver några dagar för att analysera situationen om hur vaccinet kan användas i Sverige. Ett besked väntas i nästa vecka. 

– Stoppet ligger kvar för Sveriges del, sade han.

Tidigare på torsdagen meddelade en läkargrupp i Norge att de kan koppla Astra Zenecas vaccin till de allvarliga fall av blodpropp som drabbat tre sjukvårdsanställda kort efter vaccinationen. En av de vaccinerade dog senare.

Allt pekar på ett samband, enligt Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus:

– Jag ser ingen annan möjlighet i dag.

Den norska studien är inte inkluderad i EMA:s granskning.

– Vi har värderat allt som fanns tillgängligt till i går (onsdag), säger Sabine Straus, ordförande i PRAC.

Hon tillägger att nya rön naturligtvis kommer att ingå när granskningen fortsätter.

I Europa har uppemot 17 miljoner doser av vaccinet getts. Bara runt 15 fall av möjlig blodbiverkan är rapporterade.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderade på onsdagen att Astra Zenecas vaccin mot virussjukdomen covid-19 tills vidare kan fortsätta att ges, trots rapporter om potentiella biverkningar med blödningar och blodproppar.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev