Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Astravaccin godkänns för äldre

Publicerad: 25 mars 2021, 13:05

Foto: Mostphotos

Vaccineringen med Astra Zenecas vaccin i Sverige återupptas för personer som är 65 år och äldre, medan fortsatt paus rekommenderas för personer under 65.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinAstra ZenecaLäkemedelsverket

Det meddelar Folkhälsomyndigheten.

”Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att rekommendera landets regioner fortsatt paus för användandet av Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år, tills vidare och i avvaktan på mer data kring säkerheten för de åldrarna. Däremot kan arbetet med att vaccinera personer som är 65 år och äldre återupptas”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Behöver några veckor till”

– Det finns ett antal signaler bland yngre. Därför tycker vi att det är rimligt att ge det ytterligare några veckor, säger Anders Tegnell om pausen kring Astra Zenecas vaccin bland personer under 65 år, vid dagens pressträff.

– Sedan får vi se om några veckor om det finns anledning att vaccinera större grupper, säger Tegnell och betonar att det just nu är viktigt att prioritera de äldre.

Utredning fortsätter

Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande: ”Utredningen av de sällsynta misstänkta biverkningar som rapporterats in fortsätter, och nyttan med vaccinet bedöms fortsatt vara betydligt större än risken för att drabbas av biverkningar.”

Beskedet kommer efter att vaccinationerna med Astra Zenecas covidvaccin stoppades förra veckan. Stoppet beslutades av Folkhälsomyndigheten efter larm om misstänkta biverkningar – en kombination av blodproppar och brist på blodplättar.

Utredningen av ett eventuellt orsakssamband med vaccinet pågår fortfarande på EU-nivå, och de misstänkta biverkningarna är inget som tidigare har tagits upp i produktinformationen fram till nyligen då Läkemedelsverket uppdaterade bipacksedeln.

”En kombination av trombos och trombocytopeni, i vissa fall tillsammans med blödning, har observerats i mycket sällsynta fall efter vaccination”, skriver Läkemedelsverket i produktinformationen för Astravaccinet.

Dock innebär det fortfarande inte att kombinationen av blodproppar och brist på blodplättar räknas som en fastställd biverkning.

– Det finns med som en varning och utredning pågår fortfarande. Orsakssamband är ännu inte fastställt, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverkets vaccinsamordnare.

Hittills finns två konstaterade fall i Sverige och upp till 30 stycken i världen. I produktinformationen skriver Läkemedelsverket att ”majoriteten av dessa fall uppkom inom de första 7 till 14 dagarna efter vaccination och inträffade i de flesta fall hos kvinnor yngre än 55 år, men detta kan reflektera den ökade användningen av vaccinet i denna population. Vissa fall hade dödlig utgång.”

Vara observanta

Läkemedelsverket uppmanar också sjukvårdspersonal till att vara observanta och rapportera misstänkta kombinationer av blodproppar och låga nivåer av blodplättar efter vaccination.

– Jag vill passa på att säga att det är viktigt. Om man har patienter med både misstänkt blodpropp och låga nivåer av blodplättar ska man verkligen rapportera det, även om det är ett mycket pressat läge för personalen, sade enhetschefen Veronica Arthurson till TT på onsdagen.

Erik Nilsson/TT

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev