Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Åtta dog i utbrott på lungavdelning

Publicerad: 27 maj 2021, 11:16

Åtta patienter smittades och avled när coronaviruset kom in på en lungavdelning på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Sjukhuset har anmält sig självt enligt lex Maria. Arkivbild.

Foto: Tobias Andersson/Bildbyrån

Åtta patienter smittades och avled när coronaviruset kom in på en lungavdelning på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Sjukhuset har anmält sig självt enligt lex Maria.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Skaraborgs sjukhusIvoLex Maria

Under ett utbrott som pågick i 19 dagar i januari smittades totalt 18 patienter och 43 personer i vårdpersonalen, rapporterar lokala medier. Åtta patienter avled inom en månad efter att de insjuknat i covid-19. Dessutom följde smittan med en av de anställda hem, varpå en av dennes anhöriga senare avled.

Flera i sjukhuspersonalen har fortfarande restsymptom av sjukdomen och vissa är ännu deltidssjukskrivna, rapporterar Skaraborgs Läns Tidning.

Läs också: 

Avdelningen var nyöppnad och inför invigningen hade planeringen varit bristfällig, enligt sjukhusets redogörelse i anmälan. Dessutom följdes inte hygienrutiner och klädregler helt och hållet.

En annan anledning som hålls fram till varför smittan kunde spridas så snabbt just där är att symptomen var särskilt svåra att upptäcka hos de redan lungsjuka patienterna.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kommer att bedöma om sjukhuset har utrett saken tillräckligt och agerat för att något liknande inte ska kunna ske igen.

Skaraborgs sjukhus ber att få återkomma med en kommentar längre fram, rapporterar P4 Skaraborg.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev