lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Avloppsvatten visar ökade virusmängder

Publicerad: 5 oktober 2020, 10:21

Vattenprover kan vara ett alternativ till individuell testning för att få en bild över smittläget, menar KTH-forskare. Foto: GettyImages

Spridningen av det nya coronaviruset ökar snabbt i Stockholmsregionen och kan vara på väg tillbaka till vårens nivåer, att döma av virusmängderna i avloppsvattnet.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Stockholm

Forskare vid KTH i Stockholm har sedan i våras analyserat förekomsten av coronasmitta i avloppsvattnet. I ett pressmeddelande säger Cecilia Williams, KTH-professor på SciLifeLab, att ökningarna i slutet av september gör att nivåerna nu påminner om de som var i maj.

“Vi kan i studien konstatera att vi ser en mycket tydlig ökning av antalet fall av covid-19 i samhället, som inte beror på att fler har testats”, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och KTH-forskare i pressmeddelandet.

KTH poängterar att fler personer genomgick testning för misstänkt smitta under augusti och september än under våren och den första delen av sommaren, men att det inte förklarar nivåerna som ses i avloppsvattnet nu.

“Min tolkning är att den här senaste ökningen definitivt handlar om ett ökat antal smittade personer i samhället. Det blir intressant att se på resultaten nästa vecka om trenden fortsätter, och antalet fall av covid-19 fortsätter att öka”, säger Cecilia Williams i pressmeddelandet.

Cetecioglu Gurol säger i pressmeddelandet att vattenprover kan vara ett alternativ till individuell testning för att få en bra bild över smittläget i samhället.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev