lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Avloppsvattnet avslöjar stor smittspridning

Publicerad: 22 december 2022, 10:00

När storskalig allmän testning för covid-19 inte längre sker är övervakningen av avloppsvatten ett användbart komplement till data från sjukvården.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt i hela landet. Den slutsatsen drar Sveriges lantbruksuniversitet efter att ha analyserat avloppsvatten från norr till söder.

Ämnen i artikeln:

Covid-19

T


Sedan månadsskiftet november–december syns en snabb ökning av coronavirus i svenskt avloppsvatten.

Det visar den senaste undersökningen från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som granskar halterna i 13 kommuner från Umeå i norr till Helsingborg i söder.

”Halterna av SARS CoV2, viruset som orsakar COVID-19, har legat på en ganska stabil nivå under hösten, men vi har sett en väldigt snabb ökning under december”, säger Maja Malmberg, forskare vid SLU, i ett pressmeddelande.

Läs också: Här är alla sjukhus i stabsläge

Halterna ökar i alla undersökta kommuner och är betydligt högre än i december 2021. I Östhammar är nivåerna de högsta som uppmätts under de två år som mätningarna genomförts.

I vissa kommuner fortsätter ökningen under vecka 50, men i andra har spridningen minskat eller planat ut.

Analysen visar att undervarianten omikron BA.5, som dominerat sedan i somras, minskar till förmån för BQ.1 som nu ökar snabbast.

Kommunerna som analyseras är Ekerö, Gävle, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Tierp, Umeå, Uppsala, Västerås, Vaxholm, Älvkarleby, Örebro, Östersund och Östhammar.

Läs också: Mer smittsam omikronvariant bidrar till större smittspridning 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev