onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Avtal binder landsting till begränsat vaccin

Publicerad: 12 juli 2018, 09:02

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Alla landsting är utrustade med ett influensavaccin som skyddar mot fyra virusstammar, förutom Örebro, Värmland och Sörmland vars vaccin bara skyddar mot tre.

Ämnen i artikeln:

InfluensaVaccin

Det är på grund av avtal med tillverkare som landstingen tvingas att fortsätta med det trivalenta vaccinet i höst, uppger P4 Värmland.

Det fyrvalenta vaccinet skyddar mot båda linjetyperna av influensa B, Yamagata och Victoria. Det trivalenta inkluderar dock bara den ena linjetypen. Det är en bedömning om vilken linjetyp som kommer dominera under säsongen, som avgör vad som ingår i det trivalenta vaccinet.

Men även om prognosen skulle vara felaktig så behöver det inte leda till en stor spridning av influensa i landstingen med det trivalenta vaccinet, menar Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndighetens enhet för laborativ virus- och vaccinövervakning.

– Det finns korsskydd mellan influensa B-linjetyperna. Så vi ser att även om det var fel linjetyp som ingick i förra årets influensasäsong så är det ändå så att vaccinationsskyddseffekten var måttlig, säger hon till Dagens Medicin.

Skyddseffekten rangordnas med betygen god, måttlig eller dålig.

Relaterat material

Dålig effekt av årets influensavaccin

Dålig effekt av årets influensavaccin

Svagt skydd mot influensa trots vaccin

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev