Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Babesia vanligare än man tidigare trott

Publicerad: 8 januari 2019, 07:04

Foto: Photos.com

Den fästingburna blodparasiten babesia, som orsakar sjukdomen babesios hos människor och djur, finns troligen i blodet hos fler än man tidigare vetat om. Nu kartläggs parasiten.


I en mindre studie, gjord på 283 personer i Skåne, visade sig 2,5 procent bära på antikroppar mot sjukdomen babesios som parasiten orsakar.

– Problemet är att om man är frisk annars, så får man en influensaliknande sjukdom som läker ut av sig själv efter en vecka, och så tror man att allt är bra, säger Kristina Persson, docent och överläkare i Region Skåne.

Även om man själv känner sig frisk efteråt så kan parasiten finnas kvar i blodet något år och går man då till blodcentralen och skänker blod kan parasiten föras vidare till människor som tål den sämre.

Hos personer som saknar mjälte och personer med nedsatt immunförsvar kan parasiten orsaka organsvikt, om inte rätt behandling sätts in.

– Har man ett dåligt immunförsvar riskerar man att dö ganska snabbt, säger Kristina Persson.

Om en person som fått blodtransfusion får feber bör läkarna därför undersöka om det är babesia som är orsaken, understryker hon. Det gör man genom att titta på blodet i mikroskop.

– Den ser ut ungefär som en malariaparasit och den bor inne i röda blodkroppar, säger Kristina Persson.

Det är svårt att utifrån den mindre studien dra några säkra slutsatser om hur många svenskar som bär på parasiten och därför går nu forskarna vidare med en större studie på cirka 1 000 personer.

Rådjur och nötkreatur kan bära på samma typ av babesia som kan överföras till människor. Kristina Persson bästa tips för att slippa den är att kontrollera så att man inte har några fästingar på sig när man varit ute i naturen. Man har några timmar på sig, för babesia överförs inte direkt.

– Först suger fästingen blod. Sedan börjar den bli mätt och kräks. Då överförs babesia från fästing till människa. Ju mättare och större fästingen är, desto större risk är det för att babesian överförs.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev