fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Bakteriers biofilm bakom kronisk öroninflammation hos barn

Publicerad: 11 juli 2006, 12:32

I en banbrytande studie har amerikanska forskare lyckats visa varför antibiotika inte hjälper vid kronisk otit.


Kronisk eller akut inflammation, otit, i mellanörat är en av de vanligaste sjukdomarna som barn drabbas av.

Den kroniska öroninflammationen delas upp i två underkategorier. En typ där barnet får återkommande bakteriella infektioner under en längre tidsperiod och är friskförklarad mellan infektionerna, och en variant där barnet konstant har vätska i örat men inga andra symtom än nedsatt hörsel.

I en studie som publiceras den 11 juli i Jama, Journal of the American Medical Association, har amerikanska forskare hittat direkta bevis för att så kallad bakteriell biofilm finns i mellanörat hos barn som lider av kronisk öroninflammation.  Med biofilm menas bakteriekolonier som fäster vid en yta och bildar en slemlikande barriär som skyddar bakterierna och bland annat gör dem resistenta mot antibiotika.

Den akuta öroninflammationen behandlas effektivt med antibiotika. Men vid de kroniska varianterna har inopererade små rör som leder ut vätska ur mellanörat visat sig ge mycket bättre resultat än antibiotika.  Och nu har de amerikanska forskarna hittat tydliga bevis för att antibiotika inte bör vara en del av behandling av barn med kronisk otit.

I en undersökning av barn med någon av de två kroniska otitvarianterna, och med friska barn och vuxna i en kontrollgrupp, upptäcktes att 46 av 50, eller 92 procent, av de sjuka barnen hade bakteriell biofilm i mellanörat. Sådan biofilm återfanns inte hos den friska kontrollgruppen.

Forskarna drar slutsatsen att studiens resultat är ett klart och tydligt vetenskapligt bevis för att antibiotika inte hjälper barn med kronisk otit, utan endast ökar risken för att antibiotikaresistenta bakteriestammar utvecklas.   Dessutom verkar det som om de öroninfektioner man tidigare trott varit återkommande inte alls har varit nya infektioner, utan istället berott på en resistent biofilm i örat.

En framtida behandling mot kronisk otit skulle kunna vara att låta "smitta" barn med goda bakterier som förebygger uppkomsten av biofilm i öronen.   Men än så länge rekommenderar forskargruppen att akut öroninflammation fortsätter att behandlas med antibiotika, och att rör i öronen är att rekommendera för barn med kronisk öroninflammation.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev