Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Bakterieväxt i entrén ger snabbare labbsvar

Publicerad: 2 mars 2015, 10:30

I Växjö bestämmer chefen var blododlingsskåpet ska stå. Allt annat vore dåligt ledarskap.


Läkartidningen rapporterade nyligen att nattstängda laboratorier ger fördröjningar av svar på mikrobiologiska odlingar vilket i sin tur gör att det tar längre tid än nödvändigt för läkare att sätta in rätt antibiotika vid exempelvis blodförgiftning.

På klinisk mikrobiologi i Landstinget Kronoberg har man löst det med att ha skåpet för blododlingar tillgängligt för all vårdpersonal, dygnet runt, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg. Sedan drygt tio år står skåpet i entrén vilket gör att bakterierna kan växa till under den tid labbet är stängt och på så sätt korta väntetiderna.

– Det är jag som är chefen, så det måste ha varit jag som sade att vi ska ha det så. Det är så logiskt, allt annat är helt ologiskt, säger Gunnar Kahlmeter, chef för klinisk mikrobiologi i Landstinget Kronoberg, till Dagens Medicin.

Han förklarar att det enda anledningen att ha skåpet inlåst på laboratoriet vore rädsla för att någon skulle förstöra det. Men det har han å andra sidan aldrig hört talas om att det har hänt så han avfärdar även den motiveringen som ”helt pippi”.

Och Gunnar Kahlmeter är på det klara med vad som är orsaken till att ungefär hälften av landets laboratorier inte har sina blododlingsskåp tillgängliga dygnet runt.

– Det är dåligt ledarskap helt enkelt, om man inte har sett till att ordna det så.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev