Infektion
Barn avled i hjärnhinneinflammation
Publicerad: 24 april 2017, 11:21
Två barn i Nyköping har drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation. Ett av dem, en flicka i mellanstadieåldern, avled av sjukdomen i lördags.
Det andra barnet som har drabbats, en fyraårig pojke, har tillfrisknat.
Smittskyddsenheten i Landstinget Sörmland har nu satt in förebyggande antibiotikabehandling för att förhindra nya fall.
– Det finns ett samband mellan de här barnen. Vi behandlar nu anhöriga och alla som kan ha kommit i nära kontakt med dem. Totalt kommer vi att behandla ett drygt 100-tal. Risken för nya fall är väldigt liten, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i landstinget Sörmland.
Smittsam hjärnhinneinflammation, eller epidemisk meningokockinfektion, orsakas av en bakterie.
– Den smittar via saliven, vid nära kontakt, men många bär på bakterien utan att bli sjuka. Varför vissa insjuknar vet man inte riktigt, säger Helena Hervius Askling.
Sjukdomen är ovanlig, men oftast är det barn eller unga vuxna som drabbas. Antibiotika fungerar, men bara i ett inledningsskede. Insjuknandet går snabbt. Resultatet blir en blodförgiftning på vilken kroppens immunsystem reagerar med septisk chock och organsvikt som följd.
– Immunförsvaret går i spinn, kan man säga. Det kan gå väldigt fort och är väldigt otäckt, säger Helena Hervius Askling.
Att rätt diagnos ställs från början är helt avgörande. I november förra året kritiserades region Jönköping efter att en sexårig flicka dött av samma sjukdom och i oktober dog ett spädbarn i Region Kronoberg efter att ha blivit hemskickad från en vårdcentral.
Nära kontakt
■ Meningokocker smittar framför allt som droppsmitta vid nära kontakt, exempelvis hostningar.
■ Vanligen visar sig symtomen 2 till 3 dagar efter insjuknande, men kan i undantagsfall dröja i upp till drygt en vecka. Barn, ungdomar och unga vuxna löper störst risk för att insjukna.
■ Alla som smittas blir inte sjuka. Många kan bära på meningokocker utan att få några symtom.
■ Den allvarligaste formen av sjukdom kännetecknas av blodförgiftning med större blödningar inne i huden och sjunkande blodtryck. Patienter med dessa symtom behöver omedelbart omhändertagande på sjukhus.
JOHAN NILSSON/TT