Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Barn mellan 12 och 15 erbjuds vaccin i höst

Publicerad: 16 september 2021, 11:38

Socialminister Lena Hallengren (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelar att barn från 12 år sak erbjudas vaccin mot covid-19.

Foto: Duygu Getiren/TT

I höst kommer 12 till 15-åringar att erbjudas vaccin, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19

T


– Det är bara genom vaccinen som vi kommer att komma tillbaka till en mer normal tillvaro. Därför vill jag vända mig direkt till dig som tvekar eller inte tagit vaccinet: boka en tid i dag, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven kallar vaccinkampanjen i Sverige en ”enorm framgång”, och visar på tillit till myndigheter och samhället.

Över 73 procent från 16 år och uppåt är dubbelvaccinerade. Men skillnaderna mellan olika grupper i samhället är för stora. Yngre personer, personer med lägre inkomst och utrikes födda har inte vaccinerat sig i samma utsträckning som andra har gjort.

– Det är framför allt för barnens hälsas skull. Regeringen har tagit höjd för att Folkhälsomyndigheten skulle utöka sin rekommendation, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Vaccinationen av barn från 12 till 15 år ska inledas i början av november. Skolorna måste då också involveras.

Dubbelvaccinerade kan sluta följa rådet om att hålla avstånd till andra efter den 29 september, säger socialministern. Men för ovaccinerade gäller fortfarande att hålla avstånd.

– Under hela pandemin har vi varit tydliga med att skolorna ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Enligt Anna Ekström har man lärt sig under pandemin hur viktigt det är att skolan är öppen och att undervisningen sker på plats. Hon säger att det absolut kan bli aktuellt med vaccinering på själva skolorna.

– Det är ju via skolorna man kan nå hela de här årskullarna av barn.

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter:

– Vi måste tänka på att vi medvetet började vaccineringen i högre åldrar för att ta oss neråt successivt och sedan har myndigheterna fått mer kunskap.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson:

– Jag vill understryka vikten av det statsministern säger, det har också varit en framgång för oss. Vi ligger mycket bättre vad gäller vårdtryck och dödlighet än på andra håll. Vi är väldigt nöjda med det sätt som det genomförts i Sverige.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev