Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Barnläkare kritiserar förslag om vaccinering utan lön

Publicerad: 23 juli 2009, 10:06

Barnläkare kritiserar förslag om vaccinering utan lön

Foto: Foto: Photos.com

Förslaget om att anställda inom vården ska ställa upp och vaccinera utan lön får kritik från barnläkaren Jonas Ludvigsson.


Det var i går som sjuksköterskan och deckarförfattaren Anna Jansson lanserade idén om att låta vårdanställda vaccinera patienter mot svininfluensa på fritiden utan lön. Hennes debattartikel i Dagens Nyheter har väckt starka känslor, bland annat hos Dagens Medicins läsare.

En av dem som har reagerat är barnläkaren Jonas Ludvigsson i Örebro. Han anser att det är orimligt att ställa krav på gratisjobb bara för att samhället står inför en krissituation. Dessutom frågar han sig varför det bara skulle gälla vårdpersonal och inte administratörer eller dem som arbetar med att tillverka vaccinet.

Jag har hittills inte träffat någon vårdpersonal som kan tänka sig att ägna sin fritid åt att vaccinera mot svininfluensan. Att låta landstinget använda sig av gratis arbetskraft är dessutom mycket tveksamt ur facklig och legal synpunkt. Det gör ju att personal på annat håll kan avskedas eftersom gratis arbetskraft gör jobbet! , skriver han på debattsajten Newsmill.

Jonas Ludvigsson håller med Anna Jansson om att vaccineringen bör vara gratis för allmänheten. Nu uppmanar han regeringen och landstingen att hitta en ekonomisk lösning som innebär att de som håller i sprutorna får betalt för sitt arbete.

Läs Jonas Ludvigssons debattartikel:

 Jag vaccinerar inte gratis 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev