Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Barnläkare öppnar för vaccin från tolv år

Publicerad: 6 september 2021, 14:12

Riskerna för hyperinflammation hos barn med covid är ett av skälen för att Barnläkarföreningen ändrat sig vad gäller vaccinering till barn mellan 12 och 15 år.

Foto: Getty Images

Barnläkarföreningen girar i frågan om vaccination ska erbjudas barn och unga ned till tolv års ålder.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19SfamFolkhälsomyndigheten

T


Med anledning av spridningen av deltavarianten av coronaviruset har Barnläkarföreningen, BLF, rådgjort internt och och tagit ny ställning som meddelats Folkhälsomyndigheten.

”Även om infektion med sars-cov-2 oftast inte är associerad med någon större risk för svår sjukdom hos barn bedömer BLF att det i dagsläget finns flera argument som talar för att erbjuda vaccination till samtliga barn från tolv år”, lyder föreningens formella skrivelse.

Läs också: Forskare vill vaccinera barn mot covid-19 

Man pekar dels på riskerna som en covid-infektion kan utgöra för vissa barn, dels på möjliga långsiktiga komplikationer som den ovanliga hyperinflammationen Mis-C. Man befarar också att deltavarianten utgör en större risk för barn än tidigare varianter.

Barnläkarföreningen hänvisar därtill till USA:s smittskyddsmyndighet CDC:s bedömning att nyttan av att ge vaccinet till yngre ungdomar överstiger riskerna. Och tolvårsgränsen gäller redan i flera andra länder, fortsätter skrivelsen.

Ett annat argument för att vaccinera barn från tolv år är att de drabbas hårt av restriktioner och allmän oro, tycker BLF.

BLF har stått bakom Folkhälsomyndighetens rekommendation om allmän vaccination för personer födda fram till år 2005, samt för något yngre personer som löper särskilt stor risk vid infektion.

Om och när yngre personer vaccineras bör det följas upp på sikt, anser föreningen.

Dagens Medicin har frågat andra specialistföreningar, bland annat kardiologernas, skolläkarnas och infektionsläkarnas, om deras bedömning av att vaccinera barn mellan 12 och 15 år, men har inte fått kontakt än. 

Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, svarar däremot:

– Vi tycker det finns en hel del som talar för att det vore positivt att vaccinera även denna grupp men förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev