Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

BCG-vaccination mot vuxentuberkolos nedprioriteras

Publicerad: 5 juli 2017, 11:00

Antalet fall av tuberkulos i Sverige från 1940-talet till nu. Källa: Folkhälsomyndigheten. Publicerat med tillstånd från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten slutar rekommendera BCG-vaccination till vuxna.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenVaccin

Istället prioriteras andra åtgärder, enligt myndighetens uppdaterade rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten ger ut en ny version av ett dokument riktat till hälso- och sjukvården, avseende prevention av tuberkolos. Den nya versionen av dokumentet ”Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos – Hälsokontroll, smittspårning, behandling av latent infektion och vaccination”. Det är första gången på fem år som en uppdatering sker, sedan Socialstyrelsens publicering 2012.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i det nya dokumentet inte längre vaccination med BCG till någon grupp av vuxna. Detta med argumentet att effekten av BCG-vaccination inte är tillräckligt god för vuxna. Däremot så har vaccinet bättre effekt på barn.

Följden av de nya rekommendationerna är att vaccination med BCG heller inte längre rekommenderas till studenter inom vårdyrken. Istället anser myndigheten att den viktigaste förebyggande åtgärden vid arbete i riskmiljö för vuxna är adekvat använd skyddsutrustning samt att hygienrutiner efterlevs.

Idag används istället för traditionella hudtest, tuberculin skin test, TST, allt oftare blodprover för att bedöma förekomsten av smitta med tuberkulos. Den nya versionen innehåller även riktlinjer som är anpassade efter detta.

Dokumentet innehåller också ett nytt kapitel om latent tuberkulos, LTBI, inga sjukdomssymtom och är inte smittsam, men bärare av tuberkelbakterien samt hur sådan förebyggs. Vidare så ska nyanställda som står inför att börja arbeta med särskilt känsliga individer, exempelvis småbarn och infektionskänsliga, bedömas utifrån risken att de bär på smitta. Dokumentet innehåller ett frågeformulär för beslutsfattare som ger vägledning om vilka individer som bör screenas.

Tuberkulosvaccination kan användas för att skydda småbarn mot allvarlig tuberkulos, såsom hjärnhinneinflammation och miliartuberkolos, alltså generellt spridd tuberkulos i många organ.

Dokumentet går att ladda ned här.

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenVaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev