Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Begränsad förskrivningsrätt en väg att stoppa resistens

Publicerad: 2 juli 2009, 08:28

Begränsad förskrivningsrätt en väg att stoppa resistens

ALMEDALEN: Det är inte ofta läkare vill se begränsningar i förskrivningsrätten. Men för att få stopp på antibiotikaresistensen kommer nu sådana krav.


Det var Åsa Hallgårde, ordförande i Svenska infektionsläkarföreningen, som vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen lade fram förslaget.

–  Det är inte så att läkare i öppenvården inte ska få förskriva penicillin. Däremot anser jag att den lilla grupp antibiotika vi har kvar som fortfarande är högpotenta kan behöva begränsas till att bara få skrivas ut av infektionsläkare, sade Åsa Hallgårde.

Hon vill inte kritisera sina kollegor inom primärvården, utan betonar att de gör så gott de kan.

–  Men om man drar en parallell till mig som infektionsläkare så skulle jag aldrig skriva ut de allra senaste hjärtläkemedlen, som jag inte vet tillräckligt mycket om.

Även Otto Cars, professor och ordförande för Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens, ansåg att en begränsning av förskrivningsrätten kan behövas för att skydda de sista kvarvarande verksamma preparaten.

Men han betonade att det på sikt behövs nya antibiotika. Ett problem är att läkemedelsindustrin visar svagt intresse för att ta fram nya antibiotika eftersom det är dyrt och den felaktiga användningen snabbt leder till att medlen blir overksamma och därmed inte längre kan säljas. Flera seminariedeltagare pekade därför på behovet av nya finansieringsformer som kan locka industrin att ta fram antibiotika.

Förbättrad hygien lyftes också fram som viktigt för att begränsa spridningen av resistenta bakterier. Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen, pekade då på Läkarförbundets stora poster som fanns placerad vid scenen. Den visade en läkare i långärmad rock och med klocka på handleden.

– Ja, det där var väl lite tveksamt. Vi har ju trots allt haft en smurfdebatt, sade han skämtsamt, med hänvisning till att många läkare försvarar rätten att bära just långärmad läkarrock.

Anders Tegnell pekade också på att det kan finnas svårigheter med att begränsa användningen av antibiotika. En sådan är att patienter kan uppleva att de inte får den bästa möjliga vården.

–  Det vi gör får inte skapa osäkerhet bland patienterna om att de inte skulle få den bästa vården. De som verkligen behöver de bästa medlen måste också få dem, sade Anders Tegnell.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev