torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Behandling av endokardit kan förenklas

Publicerad: 31 augusti 2018, 11:13

Henning Bundgaard.

Foto: Niels-Bjørn Albinus

I den hittills största randomiserade studien inom infektiös endokardit, alltså hjärtklaffsinflammation, visade sig oral antibiotikabehandling i hemmet vara lika bra som intravenös på sjukhuset när väl patienterna stabiliserats.

Ämnen i artikeln:

ESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det är en stor utmaning för patienterna att få intravenös antibiotikabehandling i upp till sex veckor. Därför är det en betydlig förbättring att vi nu kan säga att en stor del av patienterna kan övergå till tablettbehandling när de kommit över den första kritiska delen av sjukdomen, säger professor Henning Bundgaard till danska Dagens Medicin.

Han presenterade resultaten av studien Poet i tisdags på ESC-kongressen i München och de publicerades också samtidigt i New England Journal of Medicine.

Henning Bundgaard och hans kollegor randomiserade 400 danska patienter med vänstersidig endokardit till något av de två behandlingsalternativen när de väl blivit stabila i sin sjukdom och redan fått minst tio dagars intravenös antibiotikabehandling på sjukhus. Deltagarna hade en sjukdom orsakad av de vanligaste bakterierna bakom endokardit. Patienterna i tablettguppen fick gå på kontroller två till tre gånger under behandlingsperioden och de instruerades också att ta tempen varje dag för att upptäcka begynnande feber.

Det primära effektmåttet i studien var någon av följande händelser: dödsfall oavsett orsak, oplanerad hjärtkirurgi, blodpropp eller återfall i infektion av den sjukdomsorsakande bakterien inom sex månader efter att antibiotikabehandlingen avslutats.

Detta hade inträffat hos 12 procent av de intravenöst behandlade patienterna och hos 9 procent hos de tablettbehandlade, vilket innebar att studiens kriterium för så kallad non-inferiority var uppfyllt.

De danska forskarna konstaterar också att det inte var nödvändigt för en enda tablettbehandlad patient att återgå till intravenös behandling.

– Resultaten bör få stor genomslag och leda till en revision av både europeiska och amerikanska rekommendationer på området, säger Henning Bundgaard, som är verksam vid Hjertecentret på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Den svenska infektionsläkaren och endokarditexperten Ulrika Snygg-Martin, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, hyllar resultaten från studien:

– Vi har väntat länge på den här studien och den kommer definitivt att ändra praxis i Sverige. Jag tror den på sikt kan komma att ändra handläggningen för kanske hälften av de runt 500 till 600 endokarditpatienter vi har per år i Sverige. Men man behöver vara omsorgsfull och selektera rätt patienter med tanke på att endokardit är en allvarlig sjukdom med sjukhusmortalitet över 10 procent. Å andra sidan vet vi också att för många patienter med streptokockendokardit kan vi utifrån befintliga riktlinjer faktiskt avsluta den intravenösa antibiotikabehandlingen tidigare utan att fortsätta med antibiotika i tablettform, säger hon.

Läs abstract till studien: Kasper Iversen med flera. Partial Oral versus Intravenous Antibiotic Treatment of Endocarditis. New England Journal of Medicine, publicerad online den 28 augusti 2018. DOI: 10.1056/NEJMoa1808312.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev