Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Besök, diagnos och recept över nätet

Publicerad: 9 mars 2015, 10:16

Kenneth Ilvall, specialist i allmänmedicin, tar emot patienter via videolänk.

Foto: Christofer Dracke/Creative Commons, http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode

Nu öppnar Sveriges första webbvårdcentral. En lösning läkare tror kommer att smitta av sig.


Vid nio, i dag måndag, öppnade den digitala vårdcentralen Kry. De tänkta patienterna, som kan komma från hela Sverige, legitimerar sig med bank-ID och har sedan ett videobesök med en läkare. Betalning, tidsbokning, recept och konsultremisser går även de över nätet.

– Jag ser stora fördelar med att använda det här på lång sikt för exempelvis korta återbesök, om folk inte vill gå ifrån jobbet eller om de har en smittsam sjukdom så att de inte ska vara på vårdcentralen, säger Kenneth Ilvall, specialist i allmänmedicin, till Dagens Medicin.

Han förklarar att de misstänkta diagnoser som lämpar sig för den här typen av konsultationer kan vara insektsbett eller vissa infektioner, exempelvis urinvägsinfektion.

– Enligt Strama är det symtomdiagnosen som är intressant där, inte vad urinstickan visar. Så där har vi mycket på fötterna.

Finns det några risker med en sådan här lösning?

– Vi upplever det som patientsäkert. Om det skulle var det minsta osäkert att sätta rätt diagnos så hänvisar vi till rätt instans.

Är kraven annorlunda på dig som läkare?

– Det är lite annorlunda, men ändå någonting som man kan anpassa sig efter och jag tror att man kommer att bli bättre och bättre. Vi pratar ju jättemycket i telefon med våra patienter, det här är ytterligare en dimension.

Ställer det andra krav på patienterna?

– Ja, de måste vara fokuserade på sina frågeställningar

Kenneth Ilvall har svårt att uppskatta hur många patienter som kan vara intresserade av den här typen av tjänst. Liknande lösningar finns i USA men i Sverige är det ny mark, så ny att landstinget ännu inte har bestämt hur ersättningen ska se ut och patienterna får därför betala helt ur egen ficka. När pengafrågan sedan är löst tror han att intresset för lösningen kommer att sprida sig.

– Det kommer säkerligen att vara så att vi inom vårdcentralsskrået kommer att rekommendera att ta vissa frågeställningar som ett krymöte. Exempelvis om någon är hemma med ett sjukt barn som de har frågor kring.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev