Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Bevis för att remdesivir har effekt vid covid-19

Publicerad: 22 december 2021, 22:00

Remdesivir gavs i studien som intravenös behandling två gånger dagligen i tre dagar.

Foto: Gilead Sciences

Lindrigt sjuka covidpatienter fick kraftigt minskad risk att förvärras i sjukdomen om de behandlades med det tidigt omtalade läkemedlet remdesivir. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Covid-19LäkemedelGileadSahlgrenska universitetssjukhusetMedicinska nyheterToppnyheter infektionMagnus GisslénNew England Journal of Medicine

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det visar en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine. 

Men resultatet är kanske mer av principiell än praktisk betydelse, anser Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar på Göteborgs universitet och överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.  

Läs också: Effektiv behandling mot omikron på gång i Sverige 

– Effekten i studien är övertygande. Problemet är att detta är en krånglig behandling att administrera för patienter som inte vårdas på sjukhus och där det finns bättre alternativ i dag, säger han.

Magnus Gisslén ser dock studien som ett bevis på att remdesivir verkligen fungerar mot sars-cov-2. Effekten har varit omdiskuterad efter att det – i en stor studie på sjukhusvårdade patienter – inte gick att se någon effekt av läkemedlet. 

– I Sverige har vi dock fortsatt att behandla enstaka patienter som är tidigt i sjukdomsförloppet och som lagts in tidigt på sjukhus max sju dagar efter symtomdebut. Den här nya studien ger stöd för att vi har gjort rätt och att remdesivir är effektivt tidigt i förloppet, säger han. 

I studien ingick 562 ovaccinerade covidpatienter som hade minst en riskfaktor för att drabbas svårt av sjukdomen och som haft symtom i maximalt sju dagar. 

Primärt effektmått var sjukhusinläggning eller död inom 28 dagar. Inga dödsfall inträffade i studien, men klart färre patienter, 1,6 procent, i remdesivirgruppen behövde läggas in jämfört med 8, 3 procent i placebogruppen. Det motsvarar en relativ riskminskning på 87 procent. 

Det var ingen skillnad i misstänkta biverkningar mellan grupperna.

Läkemedlen i studien gavs som intravenös behandling två gånger dagligen i tre dagar. Detta kan jämföras med de engånginfusioner som används vid behandling med monoklonala antikroppar.

Ett överraskande fynd i studien var att remdesivir inte tycktes påverka virusbelastningen i övre luftvägarna. 

– Det är lite märkligt men påverkar inte bedömningen av de positiva kliniska resultaten. Men man förväntar sig att virustalen ska gå ner när man ger en antiviral behandling, säger Magnus Gisslén.

Studien är finansierad av företaget Gilead som står bakom remdesivir.

Läs abstract:

■ R L Gottlieb med flera. Early Remdesivir to Prevent Progression to Severe Covid-19 in Outpatients. New England Journal of Medicine, publicerad online den 22 december 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2116846  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

2022-01-03

Bevis är nog mycket sagt, speciellt med industristödd studie. Hur det verkligen ligger till kräver fler studier. Sedan kommer kostnadseffektiviteten in i bedömningen om ev användning. 

DD

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev