Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Biverkningar av HPV-vaccin ska utredas

Publicerad: 13 juli 2015, 08:40

Foto: Thinkstock

Två misstänkta biverkningar av HPV-vaccinet ska nu utredas av EU:s läkemedelsmyndighet, EMA. Det skriver Svenska Dagbladet, SvD, i dag.


Beslutet är, enligt SvD, kontroversiellt eftersom möjliga biverkningar av vaccineringen inte har varit särskilt omdebatterade och hittills har ansetts minimala av forskare och läkare.

Men nu har det, speciellt av danska läkemedelsverket, uppmärksammats fall av två mycket ovanliga sjukdomar med diffusa neurologiska symtom efter vaccinering. Den ena sjukdomen är CRPS, komplext regionalt syndrom, som ger kronisk smärta i ben och armar. Den andra sjukdomen är POTS, postural ortostatisk takykardi, som orsakar problem med blodtrycksregleringen när den drabbade ställer sig upp. Nyligen öppnade fem nya kliniker i Danmark för de som upplevt problem efter HPV-vaccinering.

EMA menar att utredningen inte ifrågasätter att nyttan med HPV-vaccinering överväger riskerna, och att inga rekommendationer i vaccinationsprogrammet kommer att ändras. Hittills har cirka 70 miljoner flickor och kvinnor vaccinerats för att undvika framtida livmoderhalscancer.

Stadsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten säger till SvD att eftersom så många miljoner har vaccinerats så kan den eventuella risken inte vara så stor.

Fakta

■ 450 kvinnor drabbas årligen i Sverige av livmoderhalscancer.
■ 108 flickor i Danmark har med läkarstöd ansökt om ersättning för problem efter vaccinering. Tre av dem har fått ersättning.
■ 800 personer har ställt sig i kö till de nya klinikerna som öppnats i Danmark för att ta hand om patienter som upplevt problem efter HPV-vaccinationen.
■ 165 allvarliga biverkningar efter vaccination med Gardasil eller Cervarix har rapporterats till Läkemedelsverket. Inga rapporter omfattar dock de två sjukdomarna som nu ska utredas.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev