Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Blev "Patient Zero" av misstag

Publicerad: 27 oktober 2016, 05:58

Han har blivit känd som "Patient Zero" och pekades ut som den som startade hiv-epidemin i USA. Nu kommer en studie som ger mannen upprättelse.


Gaëtan Dugas hette mannen vars eftermäle har blivit minst sagt svärtat. Tre år efter hans död, 1987, kom boken "And the band played on", där Dugas namngavs som en person som hade en nyckelroll i spridningen av hiv i USA.

Uppgifterna kring Gaëtan Dugas roll i smittspridningen har levt vidare i medierna och snart skulle han bli känd som "mannen som startade hiv-epidemin i USA". Att Dugas kallades "Patient Zero" gav extra bränsle till synen på honom, då det är en benämning man brukar ge den först smittade vid ett sjukdomsutbrott.

Under åren har dock många ifrågasatt uppgifterna och nu publicerar tidskriften Nature en studie som ställer anklagelserna mot Dugas på ända.

Amerikanska forskare har analyserat virusstammar med hjälp av blodprover tagna på män under slutet av 70-talet. Man har även sekvenserat arvsmassan hos den virusstam som smittade Dugas.

De tror att viruset först kom till USA och New York redan runt 1970, för att därefter spridas vidare i landet. De har också konstaterat att om man skulle placera arvsmassan hos Dugas virus på ett släktträd skulle det hamna någonstans i mitten. Forskarna hittar varken bevis för att han var den första hiv-patienten i USA, eller att han spelade en nyckelroll i spridningen.

Dessutom kan forskarna visa att namnet "Patient Zero" byggde på ett missförstånd. Egentligen hade Dugas fått beteckninge "patient O", som i "Outside California", av verklighetens forskare vid CDC, men bokstaven tolkades felaktigt som en nolla. Ett misstag som sedan fick fäste i den vetenskapliga litteraturen, och har levt kvar.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev