Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Blygsam minskning av spridning av malaria

Publicerad: 20 februari 2014, 09:40

Trots stora insatser för att minska bördan av malaria i Afrika lever fortfarande en stor andel av befolkningen i omåden med minst medelhög smitta, enligt en ny kartläggning i tidskriften Lancet.


Det är forskare i Kenya och Storbritannien som har sammanställt data från över 26 000 lokala undersökningar om smittans utbredning i 44 afrikanska länder.

De konstaterar bland annat:

■ Att andelen individer som levde i områden med mycket hög spridning av parasiten minskade från 34,4 procent år 2000 till 22,5 procent år 2010.  
■ Att andelen individer som levde i områden med medelhög spridning hade ökat från 28,1 till 34,3 procent under samma tidsperiod.  
■ Att 26,6 procent av befolkningen år 2010 levde i områden där spridningen minskat minst en ”nivå” sedan år 2010, till exempel från hög till medelhög spridning.

Men trots dessa förbättringar poängterar forskarna att 57 procent av befolkningen år 2010 ändå levde i områden med minst medelhög spridning. De vill därför att åtgärder för att kontrollera spridningen av parasiten måste ha fortsatt hög prioritet.

Den i studien påvisade minskningen av malariaspridningen är visserligen uppmuntrande men ändå blygsam, enligt britten Brian Greenwood och ghananen Kwadwo Koram som skrivit en kommentar till studien i Lancet.

De skriver att framgångarna hotas av en begynnande resistens mot de medel som används för att impregnera myggnät samt av det möjliga uppdykandet av parasiter som är resistenta mot artemisininbaserade läkemedel.

Hög spridningav  malariaparasiten definieras som att minst 50 procent av befolkningen är infekterad, medan medelhög spridning definieras som att minst 10 procent av befolkningen är infekterad. Att vara smittad innebär inte att man har klinisk malaria.

Studien har finansierats av Wellcome Trust.

Läs abstract till artikeln:

Abdisalan Noor med flera. The changing risk of Plasmodium falciparum malaria infection in Africa: 2000–10: a spatial and temporal analysis of transmission intensity. Lancet, publicerad online den 20 december 2010. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)62566-0

Relaterat material

”Hälsoskillnader kan utplånas”

Vill ha godkänt för malariavaccin

Global sjukdomsbörda kartlagd

Malariavaccin ger hopp

Laskerpris efter önskan från Mao

Möjligheter att utrota malaria skärskådas i tidskriften Lancet

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev