Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Borde gå snabbare nedåt i Stockholm”

Publicerad: 7 maj 2021, 13:25

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, oroar sig för att kurvan inte går ner snabbare.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Ledningen i Region Stockholm är oroad. Kurvan som visar hur många som smittas med covid-19 i regionen borde gå skarpare nedåt.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmCovidvaccinCovid-19I korthetSocialstyrelsenRegion VärmlandFolkhälsomyndigheten

– Kurvan är på väg nedåt, men det går väldigt trögt, säger regionens tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt på en pressträff under fredagen. 

– Det borde gå snabbare, speciellt med tanke på vaccineringen av många äldre. Det är mycket oroande.

Johan Bratt poängterar också att människor som behöver vård av andra orsaker inte ska vänta med att söka den. Det är för få personer som screenas för cancer just nu, säger han:

– Gå till de undersökningar och besök som du blivit kallad till.

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen, där myndigheten analyserat regionala skillnader i dödlighet i covid-19, har Stockholm hittills drabbats klart värst i landet. Regionens 212 döda per 100 000 invånare är fyrfaldigt så många som dödsfallen i Region Värmland, där ”bara” 50 per 100 000 invånare avlidit fram till och med den 2 maj 2021.

I onsdags inledde Region Stockholm vaccinationsfas 4. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos får regionen över 176 000 vaccindoser den här veckan och 96 000 under nästa – långt fler än de 75 000 som man enligt sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) har kapacitet att vaccinera.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, säger att när Stockholm öppnade upp för vaccination i fas 4 i onsdags så var trycket väldigt högt. Han beklagar att det varit en del strul med appen men säger samtidigt att det under den första dagen var 78 000 som kunnat gå in och bokat tid.

Läs också: Stockholm inleder fas 4

– Vi är så glada för det stora intresset för vaccination. Vi har haft en rivstart med de som är 55-59, vi är redan nu uppe i 31 procent som vaccinerat sig i den åldersgruppen.

Magnus Thyberg säger att det kan bli aktuellt att släppa på en tioårsperiod i framtiden:

– Det är främst vaccintillgången som styr när vi kan erbjuda nästa grupp. Vi kommer behöva vaccin för både dos ett och dos två framöver också.

Magnus Thyberg kommenterar även kort de som av olika anledningar väljer att inte vaccinera sig:

– Det är ett erbjudande, vi måste acceptera att det finns de som inte vill vaccinera sig.

Han säger också att regionen jobbar för att informera om vaccinationen på flera olika språk och på det sättet nå grupper som inte talar svenska där det funnits rapporter om lägre vaccinationsgrad.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev