Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Borgerligt ordkrig om sprutbyten i Stockholm

Publicerad: 9 juni 2010, 12:49

Borgerligt ordkrig om sprutbyten i Stockholm

Foto: Foto: Photos.com

Sprutbytesfrågan skapar konflikter inom alliansen i Stockholms läns landsting. Folkpartiet anklagar Moderaterna för ”tjuv- och rackarspel”.


Moderaterna är det enda partiet i Stockholm som inte vill starta en försöksverksamhet med fria sprutbyten för missbrukare. Trots det lyckades partiet stoppa beslutet genom att begära återremiss vid sammanträdet i landstingsfullmäktige i går, tisdag. Motiveringen var att det fortfarande kvarstår frågetecken i förslaget.

Bland annat vill moderaterna ha svar på om missbrukare med psykiska problem ska få delta i försöket och om sprutorna ska få hämtas ut anonymt.

Efter återremissen begär de övriga partierna ett extra fullmäktigesammanträde i sommar, så att sprutbytena kan införas så snart som möjligt. Moderaterna får hård kritik även från sina alliansvänner.

– Moderaternas frågor kring utformningen av ett eventuellt sprutbytesprogram är belysta. Därför finns ingen möjlighet för Moderaterna att stoppa ärendet, bara försena det. Moderaternas beteende gagnar knappast alliansens förmåga att slagkraftigt driva valrörelse för ett förnyat mandat inför nästa mandatperiod, säger biträdande sjukvårdslandstingsrådet Gustav Andersson (C) i ett pressmeddelande.

Birgitta Rydberg (FP), även hon biträdande sjukvårdslandstingsråd, går ännu längre.

– Det är ynkligt att ett annat alliansparti väljer att göra en partipolitisk demonstration som fördröjer viktiga insatser för missbrukarna i Stockholms län. Sådant stötande tjuv- och rackarspel sätter en dålig bild av politiken, säger hon i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev