Infektion
Bra resultat när sköterskor gav nya hepatitläkemedel
Publicerad: 10 augusti 2017, 08:15
Foto: Thinkstock
Det var både säkert och effektivt att låta sjuksköterskor och primärvårdsläkare ge direktverkande läkemedel mot hepatit C, enligt den första studien på området.
– Jag tycker det här låter som ett bra koncept. Många av dagens nya läkemedel mot infektioner av hepatit C har mindre biverkningar än mycket av det som säljs receptfritt i Sverige. Därför går det sannolikt bra att utöka antalet förskrivare på sikt, säger Martin Lagging som är infektionsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Enligt amerikanska forskare bakom studien är det få patienter med hepatit C som får effektiva direktverkande antivirala läkemedel eftersom det är brist på specialistläkare. Fast i Sverige är det snarare de höga priserna som är den bakomliggande orsaken, menar Martin Lagging.
Forskarna ville veta om det var säkert att låta andra inom vården behandla med direktverkande antivirala läkemedel. I pilotstudien ingick 600 patienter med kronisk hepatit C. Det primära effektmåttet var andelen patienter som inte hade någon påvisbar virusnivå i blodet efter tolv veckors behandling.
Deltagarna medicinerades antingen av vidareutbildade sjuksköterskor, primärvårdsläkare eller specialister inom gastroenterologi/hepatologi eller infektionssjukdomar.
Totalt sett blev 516 patienter virusfria. Det fanns ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan de tre grupperna. Biverkningar som rapporterades skiljde sig inte från vad som setts i tidigare studier.
Studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Gilead och publicerad i tidskriften Annals of Internal Medicine.
Läs mer i abstract: