fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Brakförlust för nätläkarna

Publicerad: 3 december 2019, 11:07

Svenskarna gjorde förra året över en halv miljon besök hos nätläkare. Foto: Mostphotos

De största nätläkarbolagen gick back med nästan 600 miljoner kronor i fjol. Samtidigt ökade antalet besök hos nätläkare med 172 procent.

Ämnen i artikeln:

KryMin DoktorDoktor.seCapio AB

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Enligt konsultföretaget Grant Thorntons årliga vårdrapport gjordes i fjol 604 000 besök hos nätläkare, motsvarande 4,6 procent av alla besök i primärvården.

Siffrorna omfattar bolagen Kry, Doktor.se, Min Doktor, Doktor 24 samt Capio Go. De omsatte tillsammans 487 miljoner kronor förra året, vilket kan jämföras med 258 miljoner kronor år 2017. Då var förlusten 217 miljoner kronor.

Att siffrorna är röda trots att besöken blivit fler och intäkterna ökat har främst två förklaringar. Dels är uppstarts- och investeringskostnader fortfarande stora, dels har Sveriges Kommuner och Regioner sedan 2016 sänkt den rekommenderade ersättningen för digitala läkarbesök.

– Vi ser att nätläkarna har fin tillväxt och att de satsar, men det här är fortfarande en bransch i sin linda. Aktörerna gör stora investeringar i personal och system för att komma upp i en nivå på omsättningen så att det blir lönsamt. Vi har också sett att man har justerat ned ersättningen ett flertal gånger för nätläkare, säger Anna Murray, branschledare vård- och omsorg på Grant Thornton.

Det är inte alla aktörer som har kapacitet att klara detta och en viss utslagningen sker. Dialog24 stängde, enligt rapporten, i år ner sin verksamhet inom digitala psykologtjänster ”som en direkt följd av ersättningssänkningen”.

Tidigare i år gick även nätläkarbolaget Medicoo i konkurs.

– Vi har sett när vi har gjort den här rapporten att det redan är mindre aktörer som har gått i konkurs, säger Anna Murray.

Rapporten nämner studien från Jönköping Academy som visade att få patienter besökt akutmottagning eller primärvård före eller efter den digitala kontakten. Grant Thornton menar att det indikerar att nätläkare ”har potential att underlätta trycket på övriga instanser i vården”. Grant Thornton konstaterar samtidigt att kritiker varnar för att ökad tillgänglighet kan leda till att folk söker vård som de annars inte hade sökt hjälp för, och då ökar ändå sjukvårdens totalkostnader.

Nätläkarnas förluster påverkar lönsamheten för hela den privata vård- och omsorgsbranschen, som minskat från 8,5 procent till 7,3 procent på ett år.

Relaterat material

Nätläkarbolag begärs i konkurs

”Maxad solbränna” fällde Doktor.se

Få använder digitala vårdtjänster

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev