tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Brist på influensavaccin

Publicerad: 20 november 2018, 10:56

Hög efterfrågan skapar brist på influensavaccin.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

En oväntat stor efterfrågan på influensavaccin har tagit tillverkarna på sängen i Europa. Ett vaccin är redan restnoterat hos Läkemedelsverket. Ett annan kan snart bli det.

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I går, måndag, restnoterades ett av årets influensavaccin Vaxigrip Tetra. Även det andra vaccinet som upphandlats, Influvac Tetra, kan komma att stå inför en restnotering inom kort, meddelar Läkemedelsverket.

– Vaxigrip Tetra är restnoterat hos oss, det kommer inte mer den här säsongen. Det verkar som att det har gått åt mycket mer vaccin än vad man hade trott. Det verkar inte bara vara i Sverige, utan det ser ut som att det är brist i Europa, säger Charlotta Bergquist, vaccinationssamordnare på Läkemedelsverket.

Vad den ökade efterfrågan beror på kan myndigheten inte svara på i dag.

– Varje år gör landstingen en prognos för hur mycket vaccin de tror kommer att gå åt och gör avtal med tillverkarna. Det har, vad jag kan förstå, i år varit en kraftig ökad efterfrågan som jag inte tror att någon kunde förutse, säger Charlotta Bergquist.

Fast det betyder inte per automatik att allt influensavaccin är slut och att personer som nu vill vaccinera sig inte kan göra det.

– Det är väldigt mycket vaccin som är utlevererat till landstingen. Frågan är hur stora lager som ligger kvar ute hos landstingen. Hur mycket har man för säsongens behov? Det vet inte jag. Tillhör man en riskgrupp och ännu inte har vaccinerat sig ska man kontakta sin vårdcentral. De har information om de har vaccin hemma eller inte, säger Charlotta Bergquist.

Läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur, som står bakom Vaxigrip Tetra, har i år avtal med 15 av 21 landsting. Totalt har bolaget beställt och levererat över en miljon doser till Sverige under årets influensasäsong. I ett pressmeddelande uppskattar Sanofi att det behövs ytterligare cirka 20 000–30 000 doser för att möta den ökande efterfrågan.

Är det vanligt att influensavaccin blir restnoterat?
– Jag får nog säga att det kom som en överraskning. Vi hade inte förutsett det, säger Charlotta Bergquist.

Hur bra är årets vaccin?
– Skillnaden mot tidigare år är att det innehåller fyra stammar i stället för tre. Det har en bredare täckning, och är sannolikt bättre än tidigare. Men exakt hur bra matchningen kommer att bli kan jag inte svara på. Det vet man först i efterhand, säger Charlotta Bergquist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev