Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Brist på TBE-vaccin runt om i landet

Publicerad: 13 juni 2018, 10:55

Foto: Thinkstock

Just nu råder brist på vaccin mot TBE på flera håll i landet. Efterfrågan har ökat enormt och vaccinet är slut hos en av leverantörerna.


En av förklaringarna tros vara förra årets rekordmånga anmälda fall av TBE i Sverige. I fjol anmäldes 391 fall av TBE i Sverige, en ökning med 62 procent jämfört med 2016. Detta har gjort att många vill vaccinera sig mot den fästingburna virussmittan i år.

– Efterfrågan är större än man kunnat tänka sig. Redan nu i juni är det dubbelt så många som vaccinerat sig som det var under hela förra året, säger Eva Lindhusen Lindé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Det har lett till att vaccinet fortfarande är slut hos ett av de två företag som levererar vaccin till Sverige. Vaccinet förväntas vara restnoterat hos företaget åtminstone till början av juli.

– Man har missbedömt efterfrågan. Främst beror det nog på ökningen förra året och uppmärksamheten i media. Men det fina vädret kan också spela in, då folk tänker sig att de ska vara ute mer då, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Att viruset har spritts till nya områden tror hon kan vara ytterligare en orsak till ökningen. En annan anledning till att efterfrågan ökat i år kan vara att åldern då man rekommenderas ta en extra dos vaccin har sänkts från 60 till 50 år.

I Kalmar län har man i år för första gången gått ut med rekommendationer om att vaccinera sig.

– Vi har sett en väldigt stor efterfrågan i år och lagt in extra mottagningar under kvällar och helger för att kunna möta den efterfrågan. Men nu har vi fått ställa in bokade tider på grund av att vi har slut på vaccin, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Hon säger att hon redan inför årets vaccinationer trodde att fler skulle vaccinera sig, och att hon därför hade kontakt med bolaget som levererar vaccinet för att försäkra sig om att de hade så att det räckte.

– De sa att de skulle kunna möta efterfrågan. Men jag tror att alla blev tagna på sängen över hur stor efterfrågan det varit, både i Sverige och internationellt, säger Labbé Sandelin.

TBE

■ TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar.  
■ De flesta som smittas får lindriga besvär som feber och huvudvärk och tillfrisknar efter ett par dagar.
■ Upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.
■ Viruset finns främst i Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Södermanland. De flesta som smittas gör det längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren, Vänern och Vättern.

Källa: 1177.se och Folkhälsomyndigheten.

RASMUS THEDIN/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev