tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Brister i analyser av covid19-prover i flera regioner

Publicerad: 15 juli 2020, 10:55

Region Blekinge pausar självtestningen av covid-19 för att komma tillrätta med problemen. Foto: GettyImages

Region Blekinge pausar sin egenprovtagning då bristerna i analyseringen har varit alltför stora. Även Skåne och Halland, som skickar sina prover till samma laboratorium, har problem.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetCoronakrisen

SH


Sedan egenprovtagningen driftsattes i Halland har ansvariga gjort en kontinuerlig uppföljning. De senaste dagarna har man sett att andelen prover som inte har kunnat analyseras blivit högre.

– Det har varit en alldeles för hög andel prover som inte kunnat analyseras. I samråd med krisledningen har vi därför valt att tillfälligt pausa egenprovtagningen, säger Stefan Österström, stabschef för den särskilda krisledningen i Region Blekinge, till Dagens Medicin.

Enligt Stefan Österström finns ingen anledning att tro att personer som har fått svar har fått fel svar. Problemet har varit den höga andelen prover som enligt labbet inte har gått att analysera.

Hur många personer är det som lämnat prover som inte gått att analysera?
– Det vågar jag inte uttala mig om. För stor andel är det i alla fall.

Uppehållet i egenprovtagningen blir under torsdagen och fredagen denna vecka.

När tror du att ni kan återuppta egenprovtagningen?
– Målet är att komma igång igen så snart som möjligt. Vi får återkomma om det när vi har en klarare bild av problemet, säger Stefan Österström.

Det är Folkhälsomyndigheten som har upphandlat tjänsten från laboratoriet. Även regionerna Skåne och Halland, som skickar sina självtester till samma laboratorium, har haft problem med analyserna. Redan för två veckor sedan gick Region Halland ut med ett pressmeddelande om att många invånare fått svaret tekniskt fel, som bland annat ska ha berott på hanteringsproblem med märkning av proverna. Leverantören har efter det bland annat sett till att proverna fraktas kylda till laboratoriet.

– I starten av provtagningen var andelen fel hög. Målet är att ligga under fem procent. För två veckor sedan såg det väldigt bra ut med andelen felaktiga prover under 5 procent. Förra veckan ökade andelen fel igen och ligger runt 10 procent men varierar. Vi följer detta dag för dag i tät kontakt med labbet som utför analyserna, skriver Charlotte Nilsson-Bibin, kommunikationschef i Region Halland, i ett mejlsvar till Dagens Medicin.

I Skåne för man också samtal med leverantören angående problemet med de prover där svaret blir att de inte går att analysera.

– Diskussionerna förs tillsammans med Blekinge och Halland, meddelar regionen i ett mejlsvar till Dagens Medicin.

Varken Region Halland eller Region Skåne har dock planer på att göra några uppehåll i egenprovtagningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev