Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Brittisk vaccinoffensiv

Publicerad: 15 februari 2016, 15:56

Storbritannien vaccinerar barn på bred front för att begränsa den årliga spridningen av influensa. Men i Sverige finns ännu inga sådana planer.


I Storbritannien vaccinerar man sedan 2013 alla barn i åldern två till fyra år mot influensa. Nyligen publicerade den brittiska myndigheten Public Health data från de två första årens vaccination av barn i pilotområden, där även barn i åldern fem till elva år har vaccinerats.

Vaccinationen i Storbritannien sker med ett levande försvagat vaccin som kan ges i form av en nässpray till barn över två år, och som har visat sig ha bättre effekt hos barn än det avdödade, tidigare utvecklade vaccinet.

Resultaten pekar mot att insatsen minskat belastningen på vården på flera sätt. Till exempel minskade barns primärvårdsbesök för influensaliknande symtom.

– Det som dessutom är bra så här långt är att även primärvårdsbesök med influensaliknade symtom hos de äldre än 17 år minskade, säger Leif Gothefors, professor emeritus i pediatrik vid Umeå universitet, som beskriver resultaten som kolossalt intressanta.

– Stämmer det här så är de verkligen på rätt väg i Storbritannien. Men det är ju en enorm satsning på vaccinkostnader och inte minst på logistik, fortsätter han.

Även Ann Lindstrand, chef vid vaccinationsprogramenheten på Folkhälsomyndigheten, tycker att det är intressanta data.

– Men just nu har vi inga planer på börja vaccinera alla barn mot influensa. Både i England och i Finland har man ju valt att vaccinera alla barn, mycket med tanke på att man vill skydda de äldre och riskgrupperna. Det skulle kräva helt genomgripande förändringar i arbetsbelastningen i en redan pressad barnhälsovård och elevhälsa. Vi skulle behöva vaccinera alla barn varje år, vilket är en enorm insats för vården.

– Om man ska belasta vården på det viset så måste vi vara helt övertygade om att det är rätt väg att gå. Men vi kommer naturligtvis att följa hur det går i Storbritannien, fortsätter hon.

Ann Lindstrand tillägger att Folkhälsomyndigheten förra veckan presenterade ett förslag om att utöka skyddet för riskgrupper, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat om.

– Vi vill – hellre än allmän vaccination till alla barn – förstärka skyddet för de medicinska riskgrupperna direkt, säger hon.

Enligt Ann Lindstrand har Folkhälsomyndigheten också gjort en bred konsultation med vårdprofessionen och kommit överens om en prioriteringsordning för att göra om vaccinationsschemat.

– Allihop kom överens om en prioritetsordning där man absolut prioriterade utredning av Rotavirusvaccination och utredning av HPV-vaccination till pojkar, långt före en allmän vaccination mot influensa.

Inte heller Leif Gothefors vill gå så långt som att alla barn, såväl yngre som äldre, ska vaccineras för att minska spridningen av influensa i samhället i stort.

– Men jag tycker att man för barnens egen skull allvarligt ska överväga den finska modellen. Där vaccinerar man barn mellan sex och 36 månader. Då skyddar man barnen, och man får i alla fall en del av den effekt som man håller på att se i England.

Relaterat material

Allmän vaccinering mot influensa dröjer

Influensavaccin som nässpray

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev