Infektion
Broccoligroddar motverkade bakterier och inflammation
Publicerad: 6 april 2009, 14:02
Broccoligroddar motverkade bakterier och inflammation Foto: Thinkstock
Groddar från broccoli kan dämpa infektion av magsårsbakterien Helicobacter pylori, enligt en ny randomiserad studie.
Det är tidigare känt att broccoligroddar innehåller ämnet sulforafan som har en hämmande effekt på magsårsbakterien Helicobacter pylori. Forskare vid bland annat Tokyo University of Science i Japan har nu undersökt huruvida ätande av broccoligroddar kan minska nivåerna av bakterien hos människor.
I studien ingick 48 individer som var infekterade med Helicobacter pylori. Hälften lottades till att äta 70 gram broccoligroddar varje dag. Övriga fick äta motsvarande vikt alfalfagroddar varje dag.
Forskarna följde sedan aktiviteten av bakterieenzymet ureas i magsäcken samt nivån av bakterieantigen i avföringen, två biomarkörer för kolonisering av Helicobacter pylori. Efter åtta veckor hade dessa biomarkörer minskat signifikant i broccoligruppen men inte i kontrollgruppen.
I ett experiment på Helicobacter-infekterade möss såg forskarna också att broccoligroddar lindrade inflammation i övre delen av magsäcken och minskade uttrycket av inflammatoriska signalämnen i magslemhinnan.
Då infektion av Helicobacter pylori är en stark riskfaktor för magcancer drar de slutsatsen att broccoligroddar skulle kunna användas i cancerpreventivt syfte.