Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Byråkratiskt strul försenar massvaccinering ytterligare

Publicerad: 16 oktober 2009, 11:35

Byråkratiskt strul försenar massvaccinering ytterligare

Foto: Foto: Photos.com

Massvaccineringen mot svininfluensan försenas ytterligare sedan ett stort parti av vaccinet fastnat i Tyskland.


Nästa stora sändning av influensavaccinet Pandemrix skulle ha kommit till Sverige i mitten av nästa vecka. Nu har landstingen fått besked om att den har fastnat i Tyskland sedan det uppstått formella problem med kvalitetskontrollen. Det innebär att vaccinet kan skickas till Sverige först i slutet av veckan eller veckan därpå.

För landstingen innebär beskedet att massvaccineringen försenas.

– Det är beklagligt att det blir förseningar, särskilt så här tidigt i vaccinationskampanjen. Det ställer till stora problem för våra vårdenheter som står beredda för att kunna vaccinera riskgrupper och gravida, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Landstinget Halland, i ett pressmeddelande.

Landstinget i Uppsala län har gett sitt första vaccin till sjukvårdspersonal och patienter ur riskgrupperna som vårdas på sjukhus. Den nya förseningen innebär att personer som är i riskzonen men inte vårdas på sjukhus inte kan få något vaccin förrän tidigast i mitten av vecka 44.

– Influensaläget i Uppsala län är lugnt. Därför är vi inte bekymrade över förseningen från ett medicinskt perspektiv. Däremot ger det förstås administrativt merarbete, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Region Skåne har också tvingats lägga om planeringen.

– Det här innebär att vi nu måste vaccinera alla 175 000 skolbarn i Skåne under en och samma vecka direkt efter höstlovet. Det är förstås beklagligt för både skolbarn och de föräldrar som kanske har lagt in om ledighet för att vara med sina barn vid vaccinationen, men vi har ingen möjlighet alls att påverka leveranserna, säger smittskyddsläkaren Hans Bertil Hansson i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Hantverkare vaccinerades innan de vårdanställda

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev