lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Cancerstrategi lovordas mot autoimmuna sjukdomar

Publicerad: 1 juli 2016, 12:14

Autoimmuna sjukdomar bottnar i att vissa immunceller börjar angripa den egna kroppen. Foto: Thinkstock

Med hjälp av en ny målriktad teknik har forskare kunnat behandla en autoimmun sjukdom hos möss utan att immunförsvaret försvagas, enligt en ny studie i Science.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Tekniken i fråga är inriktad på en form av vita blodceller som kallas T-celler. Med hjälp av behandlingen har amerikanska forskare lyckats få T-celler att döda särskilt utvalda celler.

Autoimmunitet bottnar i ett fel i immunsystemet som leder till att vissa immunceller attackerar kroppens egen vävnad. I dag finns flera behandlingar mot autoimmuna sjukdomar men läkemedlen påverkar inte bara de felaktiga immuncellerna utan hela immunsystemet. Det gör patienten sårbar för exempelvis infektioner och cancer.

I studien använde forskarna musmodeller med den dödliga autoimmuna sjukdomen pemfigus vulgaris, som bland annat ger intensiv blåsbildning på huden. Blåsorna bildas för att antikroppar attackerar proteinet Dsg3 som håller ihop hudcellerna.

Den aktuella strategin har tidigare använts mot blodcancer. Den går ut på att T-celler får en konstgjord receptor på sin cellyta. På receptorn fästs fragment av antigenet som triggar bildningen av skadliga antikroppar – i studien användes bitar av Dsg3. Det lockade de sjukdomsorsakande immuncellerna till platsen och kort därefter dödades de av T-cellerna.

Enligt forskarna försvann samtliga antikroppsbildande celler som låg bakom mössens blåsbildning. De skriver också att terapin var selektiv – det var enbart de sjukdomsorsakande immuncellerna som rensades bort. Försöksdjuren fick inte heller några bieffekter av behandlingen.

Forskarna ser positivt på resultaten och möjligheten att använda terapin på andra autoimmuna sjukdomar. Eftersom de omkonstruerade T-cellerna även delade på sig kan behandlingen ha långvariga effekter, menar de.

Läs mer i abstract:

Christoph T Ellebrecht med flera. Reengineering chimeric antigen receptor T cells for targeted therapy of autoimmune disease. Science, publicerad online den 30 juni 2016. Doi: 10.1126/science.aaf6756 (2016)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev