fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Cellöars överlevnad övervakas med MR-kamera

Publicerad: 13 september 2006, 12:37

Med hjälp av MR-teknik och ett vanligt kontrastmedel går det att se vad som händer med transplanterade insulinproducerande cellöar.


Det är forskare från Massachusetts General Hospital i USA som utvecklat metoden och de presenterar resultat från försök på möss i en artikel i det senaste numret av tidskriften Diabetes.

Att transplantera insulinproducerande langerhanska cellöar är en metod som prövas för att behandla patienter med diabetes typ 1. Ett problem med metoden är dock att en stor andel av de transplanterade cellöarna stöts bort av immunförsvaret.

För kunna förbättra transplantationsteknikerna måste man ha en bra metod för att övervaka cellöarnas öde. Forskarna bakom den aktuella studien har därför utvecklat en teknik som går ut på att markera cellöarna med kontrastmedel och sedan observera dem med hjälp av MR-teknik.

I det aktuella försöket transplanterades cellöarna med kontrastmedel i två typer av möss - vanliga möss och möss som har ett fel på sitt immunsystem så att de praktiskt taget inte kan stöta bort cellöarna.

Mössen undersöktes med MR-teknik sju gånger under två veckor. Resultaten visar att tekniken ger en god bild av de transplanterade cellernas överlevnad.

Forskarna såg samtidigt att många celler dog av andra orsaker än bortstötning. Under de första dagarna minskade nämligen antalet öar lika snabbt hos bägge typerna av möss. Men därefter satte bortstötningen igång - efter tio dagar hade de normala mössen förlorat 20 procent fler av sina transplanterade cellöar än mössen utan immunförsvar.

Forskarna konstaterar att metoden med MR-teknik och kontrastmedel är en icke-invasiv teknik som borde kunna användas i försök på människor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev