Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Cochrane: Antikropp minskar allvarliga RS-infektioner hos barn

Publicerad: 10 januari 2022, 12:19

Läkemedlet palivizumab minskar sjukhusinläggningar i RS-virus bland småbarn, enligt Cochrane. Arkivbild

Foto: Heiko Junge/TT

Läkemedlet palivizumab kan halvera antalet sjukhusinläggningar i RS-infektioner hos små barn i riskgrupp, enligt en ny metastudie.

Ämnen i artikeln:

RS virusLasarettet i YstadToppnyheter LuftvägarnaToppnyheter Allmänmedicin

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


Det finns än så länge inget vaccin mot RS-virus, som i bland ger svår sjukdom inte minst hos spädbarn. 

Däremot finns det en förebyggande behandling med läkemedlet Synagis (palivizumab), en monoklonal antikropp som specifikt utvecklats för att förebygga RS-infektioner hos barn under två år.

Nu har Lea Styrmisdóttir, läkare på Lasarettet i Ystad och medlem av forskarnätverket Cochrane, tillsammans med sina forskarkollegor i en översikt gått igenom fem studier som tillsammans omfattar över 3 300 små barn med kända riskfaktorer, exempelvis medfödd hjärtsjukdom – och vilka riskerar att drabbas allvarligt om de smittas med RS-virus.

Läs också: Små barn får eget RS-spår i Uppsala 

Enligt Cochrane-studien kan användning av läkemedlet en gång i månaden när infektionsrisken är som störst varje år minska sjukhusinläggningar på grund av RS-infektion med 56 procent.

– Ytterligare en positiv effekt är att antalet dagar med pipande andning, som är en långtidskomplikation efter infektion med RS-virus, minskar med 61 procent, säger Lea Styrmisdóttir, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

Forskarna noterade dock föga eller ingen alls effekt av läkemedlet när det gavs sent i sjukdomsförloppet och barnen riskerade att dö.

 − Den senaste översikten om det här läkemedlet är från 2014. Nu kan vi visa att tidigare fynd fortfarande gäller. Det är viktigt eftersom sjukvården behöver veta att den förebyggande behandling som faktiskt finns är säker och evidensbaserad, uppger Lea Styrmisdóttir enligt pressmeddelandet.

Hon efterlyser nu studier på fler barn, bland annat på hur de som inte är i riskgrupp, reagerar på läkemedlet.

− Det behöver också forskas på hur barn med andra typer av sjukdomar, som immunbristsjukdomar, svarar på medicinen. Liksom hur den påverkar barn med RS-virus i låg- och medelinkomstländer, säger hon.

Den genomsnittliga behandlingen med läkemedlet kostar cirka 40 000 kronor per barn, enligt SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. 

Flera studier, inklusive en från SBU år 2020, har dock påvisat kostnadseffektivitet – och att kostnaden per barn ligger långt under den för inneliggande vård. 

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev