fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Corona på äldreboenden i många kommuner

Publicerad: 2 april 2020, 13:43

Trots att många äldreboende har haft stopp för besökare har smittan hittats på många ställen. Foto: Mostphotos

Det finns bekräftade eller misstänkta fall av coronaviruset på äldreboenden i var tredje kommun i Sverige, visar en kartläggning från Ekot. Ett vårdbolag rapporterar att 50 äldre patienter har avlidit i covid-19.


Kartläggningen från Sveriges Radio Ekot visar att minst 90 kommuner haft smittade eller misstänkt smittade covid-19-fall på sina äldreboenden.

Under veckan har 43 kommuner uppgett till radion att de har haft bekräftade fall på äldreboenden i kommunen och ytterligare 51 säger att de har haft misstänkta fall.

Vårdbolaget Familjeläkarna står för nästan hälften av äldreboendena i Region Stockholm, och på 45 av de boenden där läkare arbetar har 230 äldre patienter bekräftats smittade, rapporterar SVT. 50 av de patienterna har avlidit.

– Det här är de sköraste patienterna vi har och både för patienternas skull och vården är det viktigt att de får fortsätta vårdas där de är. Men det förutsätter att medarbetarna har rätt skyddsutrustning, säger Stefan Amér, verksamhetschef vid Familjeläkarna, till SVT.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger på myndighetens dagliga pressträff att det kommer få stora effekter att smittan tar sig in på äldreboenden.

– Vi får signaler från Stockholm men också från andra delar av landet att man får in fler fall på äldreboenden. Det är väldigt olyckligt. Det kommer att ge väldigt stora effekter på dödlighet och belastning på sjukvården, säger Anders Tegnell.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger på samma pressträff att man behöver stärka den kommunala hälso och-sjukvården.

– Vi behöver stärka särskilda boenden för äldre, hemsjukvården, andra boenden, för att de ska kunna omhänderta covid-19-patienter på ett korrekt sätt. Inte minst med anledning av de rubriker som vi tyvärr ser i dag och under den här veckan.

Bland annat kommer snart en skräddarsydd utbildning som riktar sig både till personal och boende inom äldreomsorg och LSS-boenden, säger Taha Alexandersson.

Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm, tog upp problemet med smittan på äldreboenden på en pressträff på torsdagen.

– Vi har nu fått bättre kontroll och uppgifter på även de privata utförarna, och med den rapporteringen ökar antalet boenden som kan konstatera coronasmittade äldre. Tyvärr har vi också kunnat se att man i vissa hemtjänstenheter kan rapportera om coronasmittade brukare, sa han.

Minst 29 vård- och omsorgsboenden i Stockholm har bekräftad smitta, vilket motsvarar vart tredje vård- och omsorgsboende i staden.

– Prioriteringen för oss nu är tillgången på skyddsmateriel i våra verksamheter, och att personal ska kunna utföra sina uppgifter på ett tryggt och säkert och värdigt sätt, sa Erik Slottner.

I tisdags beslutade regeringen om totalt besöksförbud på Sveriges äldreboenden de närmaste tre månaderna.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev