Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Coronaplatå inom intensivvården

Publicerad: 6 augusti 2020, 12:33

Antalet nya inläggningar av patienter med covid-19 är inte särskilt många men de som vårdas gör det under långa perioder, enligt Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenDet nya coronaviruset

Inom intensivvården ser man nu något av en platå när det gäller covid-19. Det säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen på dagens pressträff.

– 236 personer vårdas på sjukhus och av dem vårdas 41 på intensivvården med respirator. Vi ser något av en platå inom intensivvården, säger hon.

Antalet nya inläggningar är inte särskilt många men de som vårdas gör det under långa perioder. På det stora hela ser det dock bra ut i regionerna, menar Sandwall. 18 regioner har fortfarande stabsläge.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar på Vetenskapsradions fråga om man överskattat T-cellsimmuniteten.

– Nej det har vi inte. T-cellsimmuniteten är viktig men de flesta verkar få antikroppar efter att de smittats av covid-19, säger han.

Tegnell menar att fokus i nuläget ligger på att minska spridningen, inte att reda ut om det beror på T-cellsimmunitet eller antikroppar.

Sedan i onsdags har sex personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Totalt har 5 766 smittade personer avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 81 967 personer bekräftats smittade i Sverige.

Antalet fall ökar främst i gruppen  20– 29 år.

– Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas, säger Tegnell.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev