Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Coronavirus på väg klassas som samhällsfarligt

Publicerad: 31 januari 2020, 09:11

Från vänster: Smittskyddsinstitutets generaldirektör Johan Carlson, socialminister Lena Hallengren (S) och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell på regeringskansliets pressträff om det nya coronaviruset.

Folkhälsomyndigheten vill att Sveriges regering klassar det nya coronaviruset som samhällsfarligt. Syftet är att vid behov kunna använda tvångsåtgärder.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

LB


– Grunden är att vi vill ha en god beredskap. Det betyder inte att vi ser på det här mer allvarligt än tidigare, utan vi vill ha alla instrument, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff på regeringskansliet på fredagsmorgonen.

Myndigheten kommer under dagen att lämna in en hemställan till regeringen om att det nya viruset, 2019-nCov, ska klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Socialminister Lena Hallengren (S) lovade på samma pressträff att regeringen skyndsamt skulle fatta beslut i frågor kring viruset, som ligger bakom det stora utbrottet i Kina.

I Sverige klassas sedan tidigare smittkoppor, sars och ebola som samhällsfarliga sjukdomar. Förutsatt att regeringen säger ja till Folkhälsomyndighetens begäran kan vid behov åtgärder som karantän, avspärrningar, förhållningsorder och isolering av individer mot deras vilja tas tilll.

Johan Carlson underströk dock noga att det handlar om att kunna använda dessa åtgärder om det verkligen skulle behövas. Svenskt smittskydd handlar i grunden om annat än tvång, var han tydlig med.

– Den svenska beredskapen bygger på att befolkningen är välinformerad, att människor med symtom söker sig till vården, snabb diagnostik, att man snabbt tar emot och vid behov isolerar patienter och att det finns en acceptans för detta i befolkningen, sa han.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell deltog också på pressträffen. Hon och Johan Carlson konstaterade att ett enstaka smittfall kan komma att upptäckas i Sverige. Hennes bedömning är att beredskapen ute i landets regioner är god och att det finns både kompetens och vårdplatser för att ta emot eventuella fall.

Hittills har ett dussin personer testats för 2019-nCoV i Sverige, men alla tester har varit negativa.

– Vi uppmanar människor att komma till vården om man har rest i de här områdena och har symtom, sa Johan Carlson.

I går, torsdag, utlyste världshälsoorgansationen WHO ett internationellt hälsonödläge med anledning av utbrottet, trots att de allra flesta fallen fortfarande har inträffat i Kina. Där har ett antal åtgärder vidtagits, vilket har berömts av WHO:s experter.

– Bekymret är risken för ett utbrott utanför Kina, framför allt i länder med dålig sjukvård och dålig infrastruktur, sa Johan Carlson.

Enligt de senaste siffrorna från WHO finns drygt 7 700 bekräftade fall i Kina och ytterligare över 12 000 misstänkta fall. 170 personer i Kina har avlidit och 124 som vårdats på sjukhus har tillfrisknat.

I resten av världen har hittills 83 fall upptäckts i 18 länder. Sju av de smittade hade inte själva varit i Kina.

På fredag eftermiddag konstaterades det första fallet i Sverige.

Relaterat material

Första fallet bekräftat i Sverige

Ministern kallas till utskottet

WHO håller möte om virusutbrottet

Nytt lungvirus spritt till Japan

Nytt virus misstänkt orsak till utbrott på fiskmarknad

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev