onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covid-19 ökar – Iva-nätverket kan återaktiveras

Publicerad: 9 december 2022, 15:21

Socialstyrelsens beredskapschef Taha Alexandersson. Foto: Maxim Thore / Bildbyrån, Stefan Hörberg/Rithuset AB

Antalet fall av covid-19 fortsätter öka. Vid en presskonferens på onsdagen återupprepades pandemins råd: Stanna hemma om du är sjuk. Samtidigt stödjer myndigheterna nu regionerna med beredskapshöjande åtgärder, meddelade Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinSocialstyrelsenJakob Forssmed FolkhälsomyndighetenCovid-19

JS


Fler testar nu positivt för covid-19 och allt fler smittade läggs in på sjukhus, även om nivåerna är långt från de som registrerades under pandemins höjd. 

Vid en presskonferens med socialminister Jakob Forssmed (KD) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell berättade Socialstyrelsens beredskapschef Taha Alexandersson på fredagen att regionerna nu rustar för att stärka den katastrofmedicinska beredskapen. Nu stöttar myndigheterna regionerna i arbetet.

– Vi har en stark hälso- och sjukvård i Sverige. Det har den visat gång på gång under pandemin. Myndigheterna stödjer givetvis regionerna med beredskapshöjande åtgärder, till exempel med att öka antalet lägesbilder för att stödja den samordning som behöver bedrivas, sade Taha Alexandersson.

Ytterligare en åtgärd som kan bli aktuell är en återaktivering av det nationella iva-nätverket som under pandemin bland annat samordnade flytt av patienter när iva-platserna tröt runtom i landet.

Annars var budskapet detsamma som tidigare under pandemin:

– Alla måste ta ansvar för att minska smittspridningen och göra det vi kan. Återigen: Stanna hemma om du är sjuk, vaccinera dig om du är ovaccinerad och är du över 65 och tillhör riskgrupper så fyll på med en höstdos, sade Jakob Forssmed.

Läs också: Här är hela listan över 2022:s främsta forskningsnyheter 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev