fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covid-19 ökar åter i flera regioner

Publicerad: 6 december 2022, 10:27

I ett flertal regioner märks ett tydligt ökat antal fall av covid-19.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Antalet fall av covid-19 i Region Skåne har fördubblats från veckan 46 till vecka 48. Ökningen sker från låga nivåer, men trenden är liknande i regioner från norr till söder.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Det nya coronavirusetCoronakrisenRegion SkåneRegion VästerbottenVästra GötalandsregionenRegion BlekingeRegion GotlandRegion GävleborgRegion Jämtland HärjedalenRegion KronobergRegion StockholmRegion SörmlandRegion UppsalaRegion VärmlandToppnyheter

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Ökningen i Region Skåne är den första tydliga sedan augusti, skriver regionen i ett pressmeddelande på tisdagen. Förändringen ses bland de patienter, vårdpersonal och boende på särskilda boende för äldre som provtagits på grund av symtom, men också på att antalet inlagda på de skånska sjukhusen ökar.

”Med tanke på att vi har flera luftvägsvirus som cirkulerar i samhället och en influensasäsong som är på ingång kan läget snabbt bli ansträngt för vården. Av den anledningen är det viktigt att alla gör vad vi kan för att försöka hålla nere smittspridningen”, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, i pressmeddelandet.

Liknande besked kommer i dagarna från Västra Götalandsregionen, VGR, och från Region Västerbotten. I Västerbotten ökade antalet konstaterade fall bland provtagna patienter, brukare och personal från 176 vecka 47 till 256 under förra veckan. I VGR vårdas på tisdagen totalt 183 patienter med covid-19, varav 6 patienter inom intensivvården, en ökning med 47 personer sedan veckan innan.

Läs också: Nya omikronvarianter i Sverige: ”Dags att fylla på immuniteten”

Västra Götalandsregionen intensifierar nu rapporteringen av antal inneliggande på sjukhusen, från en dag till tre dagar i veckan, enligt ett pressmeddelande.

”Sjukhusen är beredda på att ta emot fler covidpatienter, men vårdplatssituationen är ansträngd, så det är viktigt att alla ökar sin medvetenhet nu och att den som har förkylningssymtom stannar hemma”, säger Marga Brisman, pandemisamordnare och regionchefläkare i VGR i pressmeddelandet.

Enligt Folkhälsomyndighetens senast sammanställda veckorapport från den 1 december ökade antalet bekräftade fall i tio regioner under vecka 47, jämfört med medelvärdet under de tre föregående veckorna. Dessa var Region Blekinge, Region Gotland, Region Gävleborg, Region Jämtland Härjedalen, Region Kronoberg, Region Skåne, Region Stockholm, Region Sörmland, Region Uppsala och Region Värmland

Läs också: WHO: Tre virus riskerar att slå hårt i vinter 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev