lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covidfallen ökar kraftigt – FHM spår kurvtopp under januari

Publicerad: 5 januari 2022, 14:34

Britta Björkholm, avdelningschef på Smittskyddsmyndigheten, talade vid 2022 års första myndighetsgemensamma pressträff.

Foto: Skärmdump

Smittspridningen med sars-cov-2 i Sverige ökar rejält. Åtta regioner är i stabsläge och antalet patienter inom intensivvården med covid-19 ökar också.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketBjörn ErikssonFolkhälsomyndighetenSocialstyrelsenCovid-19Intensivvård

T


– Av de 61 som lades in förra veckan var 75 procent ovaccinerade, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Antalet bekräftat smittade i Sverige har ökat kraftigt senaste veckan och sammanlagt har nu 1 375 267 personer smittats med coronaviruset, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Siffran innebär en kraftig ökning av antalet covid-19-fall i landet, samtidigt som det också skett en ökning av patienter inom slutenvården och på intensivvårdsavdelningar, säger Britta Björkholm. Hon var en av de som presenterade nuläget under myndigheternas första gemensamma pressträff efter årsskiftet om pandemiläget.

Hon uppmanar människor att vaccinera sig, och att stanna hemma och testa sig vid symtom.

– Det är också viktigt att alla tar råden och rekommendationerna som nu finns på plats på allvar och följer dem så långt som möjligt, säger hon.

Ökningen av patienter inom intensivvården, iva, motsvarar ännu inte den ökade smittspridningen, eftersom sjukhusinläggningar sker ett par veckor efter smittotillfället.

Men det är ett ansträngt vårdläge i regionerna nu, med åtta regioner i stabsläge, berättar Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– För närvarande vårdas 826 patienter med covid-19. Det är en ökning med 228 sedan förra veckan, säger hon.

På iva vårdas enligt den senaste statistiken 114 covidpatienter.

Smittspridningen har inte nått sin kulmen och trycket på vården väntas därmed öka ytterligare.

Även bland vaccinerade syns nu en snabb ökning i antalet nya fall, uppger Britta Björkholm. Det tros bero på omikronvarianten.

Inget indikerar enligt Folkhälsomyndigheten att omikron ger svårare sjukdom än tidigare varianter. Det finns data som tyder på att den möjligen skulle kunna vara något mildare.

– Den verkar dock vara mer smittsam, säger Britta Björkholm.

Andelen positiva bland de testade var under vecka 19 procent. Veckan innan var det 9 procent.

– Så det är en skarp ökning där också, säger Britta Björkholm.

Nu ligger Sverige nära Folkhälsomyndighetens scenario två, det scenario som har högst smittspridning.

– Fortsätter vi följa den här kurvan har vi en topp i smittspridning någonstans i mitten-slutet på januari. Sedan borde det börja vända ner.

Globalt är det högst smittspridning i Europa just nu. Ett antal länder har precis som Sverige sett en snabb ökning den senaste tiden. Många av länderna med skarp ökning tidigare har dock börjat vända nedåt.

I Sverige är incidensen på 14 dagar drygt 1 032 fall per 100 000 invånare. Ökningen av antalet nya fall under den senaste veckan är över 100 procent jämfört med veckan innan.

Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, berättade under pressträffen om läkemedel mot covid-19 som sannolikt kan vara redo att användas inom en ganska nära framtid.

– Mycket är på gång. Just nu finns i ansökningsprocessen fyra preparat, varav två är kommande monoklonala antikroppar för behandling mot covid-19, och två antivirala läkemedel, som ska hindra att viruset utvecklas i kroppen och kan föröka sig, sa han.

Stor aktivitet pågår för att sjukvården ska få tillgång till dessa kraftfulla läkemedel, säger han.

– Jag förväntar mig att vi den kommande tiden kan presentera ytterligare kandidater och flera godkännanden, säger Björn Eriksson.

Läs också: Riksrevisionen inleder granskning av det nationella smittskyddet 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev