Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covidläkemedlet Paxlovid på väg till infektionskliniker

Publicerad: 20 juli 2022, 06:47

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, säger att Paxlovid är beställt och på väg till infektionsklinikerna.

Foto: Johanna Ewald St Michaels

Det antivirala läkemedlet Paxlovid finns sedan i torsdags tillgängligt för vården att beställa, uppger Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Covid-19SocialstyrelsenI korthetJuli 2022

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att läkemedlet är beställt och på väg till infektionsklinikerna.

– Vi är precis på väg att börja använda det. Det kommer nog vilken dag som helst, säger han.

Läs mer: Covidpillret Paxlovid finns nu i Sverige 

Läkemedlet består av två tabletter med substanserna nirmatrelvir och ritonavir som i studier visat sig minska risken att bli inlagd på sjukhus för patienter med förhöjd risk att få allvarliga symtom av covid-19.

Det kommer användas på samma sätt i hela landet.

– Det är ingen bred användning för personer som inte riskerar att bli svårt sjuka. Det är framför allt personer som har dåligt immunförsvar och därför inte svarar på vaccination som ska få Paxlovid, säger Magnus Gisslén.

Dessutom måste man handla snabbt för att preparatet ska ha någon effekt. Läkemedlet ska tas inom fem dagar från första symtom.

– Det Paxlovid gör är att den hämmar viruset från att fortsätta föröka sig. Förökningen är som störst när man får de första symtomen och dagarna efter. Därför är det så viktigt att man kommer in snabbt för behandling.

Fördelen med Paxlovid är att det ges i tablettform och kan tas i hemmet. Det är en stor fördel både för patienten och sjukvården.

– Vi har tidigare gett ett annat antiviralt läkemedel, remdesivir. Problemet är att det ges som dropp. Det betyder att patienterna måste komma till sjukhuset tre dagar i rad, säger Magnus Gisslén.

Läs mer: Två grupper hade särskild nytta av Paxlovid mot covid-19 

Enligt Gisslén kan Paxlovid medföra risker om man tar det ihop med vissa andra läkemedel, men sjukvården kontrollerar den saken.

Tidigare talade man om läkemedlet som något som skulle kunna köpas av vem som helst för att snabbt bli frisk från corona.

– Men så kommer det nog aldrig bli. Delvis på grund av interaktionsrisken, men man vinner inte heller någonting på att ta det om man inte riskerar att bli svårt sjuk.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev