Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covidråd skärps på nytt – och munskydd rekommenderas

Publicerad: 18 december 2020, 16:22

Foto: Getty Images

Munskydd ska bäras i kollektivtrafiken. Det var ett av budskapen när nya skärpta råd om covid-19 presenterades på fredagseftermiddagen.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Regeringen sänker antalet per sällskap som får samlas på restaurang till maximalt fyra personer och förbjuder alkoholförsäljning från klockan 20 från den 24 december. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens.

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, sa Stefan Löfven.

Utbildningsminister Anna Ekström meddelade också att gymnasieskolorna ska fortsätta med distansundervisning till den 24 januari.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa att smittspridningen fortsätter på hög nivå.

– Det är särskilt viktigt att hålla ned smittspridningen under helgerna. Det finns några orosmoln. Det är till exempel för många som vistas på handelsplatser och köpcentra, sa han.

Han uppmanade handlarna att inte genomföra rea eller att locka med låga priser under mellandagarna och att upprätta kösystem utanför butikerna.

Johan Carlson riktade också en stark uppmaning till arbetsgivarna att personer som inte måste vara på arbetsplatserna ska arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar de nationella riktlinjerna om munskydd i vissa trånga miljöer från och med den 7 januari.

– Munskydd kan enligt myndighetens och WHO:s uppfattning komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas. Munskydd ska aldrig ses som en ersättning för eller ett alternativ till att hålla avstånd, sa Johan Carlson.

I de flesta fall går det att undvika trängsel, men det har visat sig svårt i kollektivtrafiken under rusningstid, enligt Johan Carlson. Därför ska riktlinjerna nu uppdateras med rekommendation att använda munskydd.

De nya riktlinjerna ska specificera bland annat vilka munskydd som bör användas och vid vilka tider de ska användas.

– Munskydd ska aldrig ses som ersättning eller alternativ till att hålla avstånd.

All verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner som inte är nödvändiga bör enligt de medverkande på presskonferensen stängas ner omedelbart och fram till och med den 24 januari 2021. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev