måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covidsjuka ska själva få smittspåra

Publicerad: 20 juli 2020, 13:10

Covidsjuka ska nu i högre grad få smittspåra på egen hand och ringa runt till personer som man kan ha smittat. Folkhälsomyndigheten har gjort det möjligt genom att upphäva de gamla reglerna.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndigheten

Beslutet togs på måndagen och därmed gäller inte längre Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittspårning. I väntan på nya föreskrifter publicerar myndigheten icke-bindande vägledningar över hur smittspårning kan gå till, en generell och en specifik för covid-19.

Men redan i dag smittspårar patienter på egen hand, trots att det hittills egentligen bara varit tillåtet i undantagsfall.

– Egentligen har vården behövt fatta en hel rad beslut för att kunna delegera det ansvaret och det har man inte hunnit. Det har inte gått. Det har varit krångligt och det behöver inte vara det, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Nu kan en person som testas positivt för covid-19 utan problem själv få ansvaret att ringa runt till personer som man misstänks ha smittat. Samma gäller för andra smittsamma sjukdomar som till exempel klamydia.

– Det är mycket bättre att du och jag gör det själva än att det sitter någon på en smittspårningsenhet och gör det, säger Bitte Bråstad.

Om en person inte anses lämplig att själv klara av smittspårningen på grund av exempelvis demens eller missbruk får vården inte lämna över ansvaret. Men i det stora hela kommer de flesta klara av uppgiften, tror Bitte Bråstad.

– Patienten har ju själv beställt ett test och då måste man utgå från att patienten själv kan klara att smittspåra, säger hon.

Behovet av förändringarna har inte varit lika stort förrän pandemin och Folkhälsomyndigheten har haft flera andra juridiska frågor att lösa under våren, till exempel reglerna för restauranger. Myndigheten har fått nyanställa knappt ett tiotal personer med juridisk kompetens.

– Vi har jobbat dygnet runt med alla olika regler, säger Bitte Bråstad.

Relaterat material

Stockholmare ska bekräfta smittspårning i app

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev