Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covidsmitta efter salstenta på KI

Publicerad: 10 december 2020, 14:29

Den 2 december skrev ett femtiotal studenter för tillfället placerade vid flera olika stockholmsjukhus en tenta i samma sal på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Foto: Getty Images

Minst en läkarstudent var smittad med covid-19 under en tenta i början av december.
– KI hävdade att tentan skulle genomföras på ett smittsäkert sätt. Men så blev det inte, säger en av läkarstudenterna.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetCovid-19

Det var den 2 december som ett femtiotal studenter för tillfället placerade vid flera olika stockholmsjukhus skrev en tenta i samma sal på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. En vecka senare skickade kursledningen ut ett mejl till alla studenter om att en person som deltagit vid tentan konstaterats ha covid-19.

En av läkarstudenterna som var på plats i salen är Ville Westman, som är mycket kritisk till att tentan inte var på distans.

– Vi lyfte frågan innan och föreslog att vi antingen skulle skriva i mindre grupper eller helst på distans. Men KI hävdade att det skulle genomföras i stor sal på ett smittsäkert sätt. Men så blev det inte, säger han till Dagens Medicin.

Han pekar till exempel på att det bara fanns en toalett i salen för alla att dela på. Ett annat problem var att studenterna behövde vara på plats i Huddinge runt klockan åtta på morgonen och ta sig därifrån efter klockan 15.30 när tentan var slut. Precis som för Ville Westman innebar det för många en resa med Stockholms kollektivtrafik i rusningstid.

– Vi hade också en två timmar lång lunchrast mitt på dagen, då vi behövde befinna oss i närheten. Jag tycker att det är märkligt att man inte kan lösa det på annat sätt än att samla så många människor som vanligtvis inte träffas, säger han.

Ville Westman ligger själv sjuk när Dagens Medicin pratar med honom, men covidtestet han just tagit visade negativt. 

– Men oavsett om man har covid-19 eller inte så kommer smittspridning av en vanlig förkylning göra att vårdpersonal måste stanna hemma. Vi började vår placering inom akutmedicin dagen efter tentan och risken är ju att vi sprider smitta vidare, säger han.

Många av studenterna jobbar extra inom vården. Enligt Ville Westman går flera jour som läkare. Att utsätta en grupp som verkligen behövs är onödigt tycker han.

Det var bland annat på grund av den ökade risken för fusk som KI trots studenters invändningar valde att ha tentan som en salstenta.

– Det finns andra kurser där man använt metoder för distanstentor som inte verkar ha ökat risken för fusk. Men det är som att man inte lär av varandra, säger Ville Westman.

Men tentan genomfördes på ett säkert sätt enligt KI. Annika Östman Wernerson, vicerektor för utbildning på Karolinska institutet, skriver i ett mejl till Dagens Medicin att KI:s utgångspunkt är att så mycket som möjligt av undervisning och examination ska ske digitalt, men att vissa moment och en del examinationer inte går att utföra på distans med bibehållen kvalitet, rättssäkerhet och kontroll.  

Hon skriver vidare att de har lagt om flera salstentor för att studenterna ska undvika rusningstrafik men att det i vissa fall av praktiska skäl har varit svårt att ändra redan schemalagda salstentor.

Ville Westman är mest besviken på att kursledningen i sin kommunikation inte har medgivit att något kunde gjorts annorlunda. I de mejl som skickats till studenterna står att tentamen genomförts på ett säkert sätt.

Annika Östman Wernerson skriver: ”Utöver in- och utslussning till och från salstentamen har KI inte full kontroll över situationen utanför salen, där måste vi lita på att alla individer tar eget ansvar.”

Ville Westman säger att KI har gjort mycket bra för att covidanpassa läkarutbildningen, men att stora salstentor är helt fel. 

 – Vi är många studenter som känner att KI lämpar över skulden på oss att vi är sjuka. Det är inte schysst, säger Ville Westman.

Läs också

Läkarstudenter beredda att trotsa symtom 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev