måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Covidtestning av vårdpersonal tas bort

Publicerad: 10 februari 2023, 14:35

Folkhälsomyndigheten tar bort rekommendationen att vårdpersonal ska testa sig för covid-19 vid symptom. På senare tid har det visat sig ha marginell effekt, enligt Sara Byfors, avdelningschef på myndigheten. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Rekommendationen om att testa vård- och omsorgspersonal med symtom för covid-19 tas bort den 15 februari, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

CovidtestFolkhälsomyndighetenCovid-19Äldreomsorg

T

TT


Rekommendationen infördes för ett år sedan och riktas till anställda på sjukhus och äldreboenden. Att den tas bort beror på att det förekommer olika luftvägsvirus, och att det därför är säkrare att stanna hemma vid symtom.

Läs också: Sluttestat bland vårdpersonal i Västerbotten 

”Under den senaste perioden med hög smittspridning av covid-19 har vi sett att testningen av personal har haft marginell effekt för att begränsa spridningen i de här miljöerna. Det cirkulerar även andra luftvägsvirus som kan orsaka svår sjukdom för personer som tillhör en riskgrupp”, säger Sara Byfors, avdelningschef på myndigheten, i pressmeddelandet.

I känsliga miljöer rekommenderar myndigheten fortsatt att provta patienter och omsorgstagare med symtom som kan vara covid-19, både för att kunna ge rätt vård och för att begränsa smittspridningen. Testning kan också vara aktuellt vid smittspårning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev